libertad de prensa. sí, #periodigno

Los maestros quieren que los recortes comiencen por los bomberos, éstos por los médicos, éstos por los funcionarios, éstos por los enfermeros, éstos por los sueldos de los políticos, éstos… por el resto de la humanidad…

Hoy, el Día Internacional de la Libertad de Prensa. Mientras muchos apuestan, es normal, por que los temidos recortes, ajustes, replanteamientos, dinamizaciones y reubicaciones comiencen por el vecino de enfrente, es preciso levantar la voz por la dignidad de la profesión periodística, por la dignidad del Periodismo. Porque los periodistas llevan (llevamos) años -¡años!-  -antes de que la ministra Salgado viera brotes verdes en una crisis que nadie quiso ver- oyendo hablar de despidos, reajustes y precariedad laboral. Uno entraba en la facultad hace nueve años… y ya se hablaba de un futuro (hoy presente) más negro que la tinta de los periódicos que cierran.

Este es el manifesto difundido hoy en la concentración en defensa de la profesión.

Sota el lema ‘Sense Periodistes no hi ha Periodisme. Sense Periodisme no hi ha Democràcia’, vora 300 professionals s’han concentrat, a les 12 del migdia en la Plaça del Patriarca de València, en defensa de la professió. L’acte reivindicatiu ha sigut simultani a altres similars convocats per la FAPE a tota Espanya, segons l’acord adoptat el 14 d’abril, a Valladolid, durant la LXXI Assamblea General de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya.

MANIFEST

  • 1.-Perquè som periodistes i el nostre deure és elaborar informació veraç, rigorosa, contrastada i contextualitzada, no simplement omplir buits en els mitjans de comunicació.
  • 2. Perquè no podem acceptar rodes de premsa sense preguntes i hem d’acabar d’una vegada per sempre amb l’estratègia de negar explicacions als ciutadans                                #sensepreguntesnocobertura
  • 3. Perquè no volem ser mers distribuïdors d’informació elaborada pels poders polítics, econòmics, culturals, esportius i de qualsevol altre sector.
  • 4. Perquè defensem un periodisme lliure de pressions i servituds polítiques i econòmiques que ens torne la credibilitat davant la ciutadania.
  • 5. Perquè els periodistes volem assumir, amb totes les conseqüències, el nostre paper de garants del dret constitucional dels ciutadans a una informació veraç.
  • 6. Perquè demanem una retribució digna per la nostra feina          #gratisnotreballe
  • 7. Perquè no volem que llocs estructurals de les redaccions siguen ocupats per becaris i perquè ens oposem frontalment a la desaparició de les redaccions dels periodistes experimentats, als quals es reemplaça amb contractes de salaris indignes.
  • 8. Perquè volem que es pose remei a la destrucció massiva de llocs de treball que estan aplicant els editors en els mitjans de comunicació.
  • 9. Perquè volem defensar-nos de l’intrusisme en la nostra professió.
  • 10. Perquè rebutgem que els empresaris dels mitjans de comunicació anteposen els interessos econòmics al dret dels ciutadans a estar veraçment informats, obviant els principis ètics i deontològics de la professió periodística.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s