l’estat de la ciutat: els veïns posen nota

Govern i oposició han tractat de diagnosticar quin és, ara per ara, l’estat de la ciutat. Però, Qué dirien si els preguntaren a vostés? Torrent Informatiu els apropa l’opinió dels veïns. Són ells els qui posen nota, cadascú des del seu punt de vista personal i professional.

Dilluns, 28 de gener, 8 del matí. Arranca al saló de plens de l’ajuntament el debat sobre l’estat de la ciutat. Criticat pels partits de l’oposició per un horari que, segons ells, impedix conscientment l’assistència de públic, es tracta del primer debat d’este tipus que té lloc a la vila i la celebració del qual està prevista al reglament de Gran Ciutat.

Objectiu: avaluar l’estat de la ciutat. El relat del govern popular dels projectes posats en marxa durant els últims mesos no convenç de cap de les maneres ni PSPV ni Compromís, que demanen, entre altres assumptes, més esforços per fer front al drama de l’atur. Es parla de transparència, benestar social, participació ciutadana i economia. Molta economia.

Però, que en pensen els veïns? Quin és, segons ells, l’estat de la ciutat? Torrent Informatiu ha volgut anar més enllà de l’oficialisme i la posada en escena de les formacions polítiques i preguntar directament els afectats. Una professora de música, un matrimoni venedor de productes tèxtils, un estudiant compromés amb tasques de voluntariat, el gerent d’un bar i un jubilat examinen Torrent.

Artículo publicado en el último número de Torrent Informatiu, en edición impresa, con más reportajes y entrevistas

Pepa Cervera, professora d’institut: “Anar en bicicleta per la ciutat és arriscat i perillós”
A esta professora de música li preocupen, ara per ara, dos coses: el trànsit i la cultura. Quant al trànsit, si bé l’aposta pel transport no contaminant amb mesures com la promoció de TorrentBici és bona, apunta que, no obstant això, s’ha quedat “a miges” perquè hi ha bicicletes però no hi ha per on amb elles. “La ciutat ha crescut molt i amb distàncies que poden arribar a ser llargues l’ús de la bicicleta resulta propici, però com que no hi ha una via habilitada, anar en bicicleta és molt arriscat i fins i tot perilllós”. D’altra banda, Pepa valora i reconeix “l’esforç” que s’està fent des de les institucions per fomentar i potenciar les “tradicions i les festes populars”, així com l’aposta per altres que fins fa vora vint anys no es podien considerar pròpies, com els Moros i Cristians. No obstant, lamenta que més enllà d’això no s’haja aconseguit crear “una oferta cultural completa” per exemple amb un Auditori, segons ella, “infrautilitzat”. En este sentit, i com a mare, li preocupa que, culturalment, la franja d’edat entre els catorze i els díhuit anys estiga “un poc descuidada quant a oferta cultural”.

Pedro Guillén i Amelia López, comerciants de productes tèxtils: “La cobertura mòbil al Vedat seguix sent un problema”
Incendis forestals, seguretat i cobertura mòbil són, ara per ara, els tres problemes que més afecten la majoria de veïns del Vedat. Pedro i Amelia, comerciants del sector tèxtil, viuen molt a prop dels col·legis Pléyade i Drac. Es tracta d’una zona que ha crescut en població i on construccions i bosc conviuen quasi paret amb paret. El més xicotet incendi podria convertir-se en tragèdia. Per això és “tot un encert” el sistema de canons d’aigua Sideinfo que ha blindat contra els incendis el pulmó de la ciutat. Es senten “segurs”. Davant els incendis i davant els robatoris gràcies, a més a més, a la “contínua presència policial”. Però segons ells, queda molt per a resoldre un dels problemes que més dificulta la vida diària a esta zona residencial. “El que pitjor porte de viure al Vedat és la cobertura mòbil”. Sembla que la recent instal·lació de l’antena a Santa Apolònia, situació que va anar acompanyada de polèmica per l’oposició d’alguns veïns, encara no ha solucionat este problema quotidià. “A casa encara hem d’eixir al terrat si volem parlar pel mòbil”.

Artículo publicado en el último número de Torrent Informatiu, en edición impresa, con más reportajes y entrevistas

Sergio Utrillas, estudiant i voluntari: “Quan Torrent tinga l’hospital, podrem dir que és una gran ciutat”
La ciutat sempre és “millorable”. En este sentit, la desitjada infraestructura sanitària és, per a Sergio, fonamental si la vila vol seguir creixent fins a convertir-se, de veritat, en referent comarcal. “Quan puguem disposar de l’hospital, aleshores podrem començar a dir que Torrent és una gran ciutat.” A més de l’etern problema del trànsit -“no cal parlar dels problemes que tenim tots per a aparcar”- troba a faltar “un bon centre comercial, amb cine, per exemple” i l’adequació dels horaris de les biblioteques a tots els estudiants, “no només als exàmens dels universitaris”. Este jove, estudiant d’un grau superior de Tècniques de l’edificació és, a més a més, voluntari al centre Laura Vicuña amb adolescents en risc d’exclusió social i al col·lectiu Soterranya, amb el qual de tant en tant repartix aliments i mantes a persones sense sostre. Des de la seua experiència anima els jóvens a apropar-se al voluntariat. “Els jóvens viuen en actitud massa pasiva i desmotivats, pas previ, en molts casos, al fracàs escolar”, conclou.

Francisco Tuson, jubilat: “No puc jugar amb els néts al carrer per culpa d’un grup d’indigents”
El que lleva la son a este veí del carrer Sant Nicolau no ocupa espai ni minuts als plens municipals. Ell i altres habitants dels voltants de l’estació de metro estan “farts” que la presència d’un grup d’indigents a la xicoteta plaça de baix de sa casa els impedisca fer una vida normal. “No puc baixar a jugar amb els meus néts ni les persones majors de la residència poden sentar-se als bancs de la pudor que deixen, fins i tot quan no hi estan”. Així és el relat d’este problema davant el qual es senten impotents. “Es passen el dia bevent, quan una d’ells es va trencar la cama, feia les seues necessitats allí mateix, de tant en tant i ha alguna baralla… fins i tot, han arribat a mantindre relacions sexuals al carrer”. Els veïns han tractat de posar solució a este conflicte amb queixes i denúncies però no ha sigut possible. “Varen determinar que, com que estan mentalment sans, no poden fer res més”. Però estos arguments no convencen Francisco ni la resta de veïns. Han vist com del mercat i els voltants de la Torre, on passaven les hores fa alguns anys, aixó coms de la placeta de les Fonts sí que ha sigut possible fer-los fora. “Sí que es pot fer més”.

Pepe Madramany, empresari: “La ciutat té espenta, la gent seguix eixint i, més o menys, consumint”
La barra de Casa Marcelo, i de qualsevol altre bar o restaurant, és un lloc privilegiat per a palpar de primera mà, l’estat de la ciutat. Qué diuen els veïns que passen a prendre un tallat. Qué els procupa. Qué pensen. Com es senten davant la situació econòmica que travessa el país i la ciutat. En este sentit, és optimista. “Veig que la ciutat encara té espenta, que la gent seguix eixint i, més o menys, consumint, encara que de segur que hi ha gent que ho estarà passant molt malament”. És exemple de persona que no s’ha rendit a les dificultats. Afectat per la crisi de la construcció, va aprofitar la seua experiència prèvia a la restauració per a apostar per una cafeteria que regenta des de fa poc més de mig any. “Ara per ara, no tinc un salari. El que guanye al bar és per a pagar el sou dels treballadors, el lloguer i els gastos”. Reconeix que no sap quina és la fórmula màgica per eixir de la crisi -“ja l’hauria posada en pràctica”- però sap que tancat a casa les solucions i les millores no hi arribaran a soles. Quant al desenvolupament de la ciutat, veu a Parc Central una “oportunitat per a crear treball i donar servicis a un barri que creix a poc a poc”.

Artículo publicado en el último número de Torrent Informatiu, en edición impresa, con más reportajes y entrevistas

Sigue los contenidos de EPdT también a través de Twitter y Facebook.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s