desig complit

Vora 500 xiquets i xiquetes ja estudien a Les Terretes, el col·legi públic més gran de la Comunitat Valenciana. L’apertura del nou centre escolar posa fi a tres dècades de reclamacions.

És impossible saber que passava pel cap d’un alumne del flamant Les Terretes quan el passat 7 de gener xafava per primera volta un col·legi de veritat després de passar bona part dels primers anys escolars a una aula prefabricada. Si a qualsevol d’estos xiquets i xiquetes fa uns mesos els hagueren demanat que dibuixaren una escola no són pocs els que haurien entregat als mestres el que per a ells ho era: un barracó amb un pati que quan plou es plena de fang.

Publicat a l’ últim número de Torrent Informatiu

Però enguany els Reis Mags han valorat la paciència de xiquets, pares i associacions i han vingut carregats amb el que es considerat el centre d’educació infantil i primària (CEIP) més gran de la Comunitat Valenciana i el primer que es construïx a Torrent des de 1984. Un desig que ha tardat vora 30 anys en complir-se.

Ha plogut molt -bé ho saben els xiquets que han vist com més d’una vegada s’han inundat les seues classes- des que en 2006 i de manera provisional s’instal·lara un barracó al col·legi Federico Maicas per acollir alguns alumnes que s’havien quedat sense centre assignat aquell any. Però no seria per massa temps perquè, segons deien, els projectes per a un nou col·legi a la ciutat estaven molt avançats. Es tractava d’una reclamació històrica dels torrentins que veien com des que es va obrir el col·legi El Molí a principis dels 80 no s’havia construït cap escola pública malgrat l’important creixement de població.

Publicat a l’ últim número de Torrent Informatiu

Però els mesos passaven i a poc a poc semblava que aquella provisionalitat desapareixia. Ho feia a mesura que creixia el número de barracons que acabarien donant forma al futur col·legi. Estava previst que fora d’una línia, després de dos i, finalment com així ha sigut de tres, amb 9 unitats d’infantil i 18 de primària.

Del pati del Federico Maicas i ja amb la creació jurídica com a Col·legi Número 10 amb la signatura de l’aleshores conseller Alejandro Font de Mora, la infraestructura preventiva va recaure, una altra volta de manera provisional i amb algun retard que va impedir la normalitat a l’inici de curs, a l’avinguda Reina Sofia a finals de 2009.

Contínues deficiències

Al mateix temps, es va constituir l’AMPA. Els pares tenien doble feina. D’una banda lluitaven per que el projecte del nou centre no s’oblidara i d’altra, denunciaven les contínues deficiències de les aules prefabricades, que no van suportar la gota freda. En setembre de 2009, amb els barracons acabats d’estrenar, l’aigua es col·lava pels endolls i el sostre.

Era l’època de les camisetes grogues, de les manifestacions i les concentracions davant de l’ajuntament i la conselleria. Unes manifestacions a les quals fins i tot es va sumar la hui consellera Maria José Català, quan era alcaldessa de la ciutat, per a qui, com va reconéixer en més d’una ocasió, el col·legi número 10 era una cosa quasi personal.

Publicat a l’ últim número de Torrent Informatiu

Més tard, ja al setembre de 2011 i amb el número d’alumnes incrementant-se, Català es va reunir amb José Císcar, al capdavant en aquells temps de la conselleria d’educació, per reclamar-li màxima prioritat. L’acompanyava Amparo Folgado, regidora del ram. En aquell moment només faltava que la conselleria adjudicara les obres, fet que arribaria tres mesos després, poc abans que Alberto Fabra cridara Maria José Català al seu govern i Amparo Folgado es convertira en alcaldessa de Torrent.

Finalment, a l’estiu de 2012, sis anys després del primer barracó, les màquines començaven a treballar al nou emplaçament de l’avinguda Genaro Palau.

La batalla educativa continua

La posada en funcionament d’esta històrica reclamació ciutadana suposa la desaparició de mig centenar de barracons però la batalla educativa continua. Els grups municipals de Compromís i PSPV reclamaren el mateix dia que arrancava el nou centre que el Consell Escolar Municipal rebutjara la supressió prevista de fins a cinc línies d’infantil dels col·legis Antonio Machado, Federico Maicas, San Joan Baptista i Miguel Hernàndez. A més a més, pares del Ciutat de Cremona d’Alaquàs, que continua en barracons, van escridassar el president de la generalitat, Alberto Fabra, a la seua arribada a Torrent per a la inauguració del centre. La xiulada, protagonitzada també per extreballadors d’RTVV, va ressonar dins del gimnàs on al seu discurs, Fabra, anunciava que vol acabar la legislatura amb un 75 per cent menys d’aules prefabricades.

Publicat a l’ últim número de Torrent Informatiu

El CEIP Les Terretes acull des d’enguany vora 500 alumnes i 37 docents repartits entre infantil i primària. A poc a poc, la família escolar creixerà fins als 800 alumnes per als quals té capacitat. Ha suposat una inversió de 7 milions d’euros.

El nom del centre, encara que no ha agradat a tots, respecta el topònim tradicional del lloc on està construït. On els jóvens del Torrent antic pujaven a berenar en Pasqua hui s’eduquen alguns dels torrentins del futur.

Els negocis confien que el col·legi incremente l’activitat a la zona
El CEIP Les Terretes era un desig no només per a xiquets, pares i mestres sinó també per a comerços i negocis propers a l’actual emplaçament. Alguns no veuen encara “massa moviment” però hi ha confiança. És el cas de Paquita, que treballa en un establiment de menjars per a portar i que confia que “la gent es vaja acostant a poc a poc”. Per la seua banda, Ascen ha obert fa poc un centre d’estudi atenent l’alta “densitat de població estudiant de la zona” a la qual s’acaba de sumar la nova escola pública. Altres sí reconeixen que la situació de Les Terretes ha sigut el “principal motiu” per a obrir el seu negoci després de comprovar la falta d’oferta. Cristina va obrir la seua papereria fa poc més d’un any i espera un “impuls” a la seua activitat i la de la resta de negocis del voltant encara que lamenta que el retard de l’apertura del centre li ha impedit “aprofitar la campanya de Nadal”.

Publicat a l’ últim número de Torrent Informatiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s