presidenta!

Ana Royo: “Moltes dones tiren la falla endavant”

Lucía Piqueras: “El món faller és com el món taurí”

L’equip de redacció de Torrent Informatiu va trobar a faltar a una de les seues reunions en esta edició dominada pels continguts fallers una referència al Dia de la dona, reivindicació que a la nostra terra coincidix amb l’inici de les Falles. Vistes les complicacions espacials es va plantejar la possibilitat de vincular estos dos temes preguntat-se si el paper de la dona en les Falles estava limitat a una cara bonica d’una fallera major o membre d’alguna cort d’honor o si podia considerar-se que s’havia arribat als càrrecs de decisió i gestió. Aleshores algú es va preguntar: hi ha presidentes a les comissions de la ciutat? Només van caldre un parell de telefonades i whatsapps per obtindre la resposta. A les 29 comissions de la ciutat, només dos dones exercixen este càrrec de responsabilitat, tot i que a les juntes directives les dones estan, en general, integrades. Elles són Ana Royo i Lucia Piqueras, al capdavant de les falles Avinguda i Santa Llúcia, respectivament. Lucia, que s’estrena enguany al càrrec, és natural de Xirivella però torrentina des de fa més de vint anys, els mateixos que pertany a la falla. Ana, per la seua banda, és fallera de l’Avinguda des que va nàixer i té per davant les segons festes falleres com a presidenta. Les dos compartixen l’amor i la passió per esta festa. Amb elles Torrent Informatiu ha reflexionat sobre el paper de la dona en les Falles.

Què li porta a plantejar-se accedir a la presidència de la seua comissió?

Ana Royo.- M‘agrada la falla sobretot des del punt de vista de la gestió i l’administració. Sóc una persona molt disciplinada i organitzada i, de vegades, veus les coses des de fora i penses com les faries tu. Així que vaig decidir provar.

Lucía Piqueras.- Després de l’eixida de l’anterior president, ningú volia assumir el càrrec. I vist que jo ja estava molt implicada en la gestió de la falla vaig decidir presentar-me.

Fallera major o presidenta?

A. R.- No té res a vore. La fallera major és un càrrec totalment representatiu i ser presidenta és un càrrec d’obligacions i de moltíssima responsabilitat. La fallera major és la que ha de lluir-se i destacar.

L. P.- Jo no he sigut fallera major però la meua filla sí que ho ha sigut infantil. Són coses molt diferents, però preferisc la presidència. Ser fallera major és molt bonic i lluïx molt però jo preferisc estar en el lio.

Què dóna i què lleva la presidència d’una comissió fallera?

A. R.- Dona moltíssimes gratificacions perquè, a més a més, tinc la sort de ser la presidenta d’una falla on la gent respon i treballa. Això fa que tingues premis i que la feina tinga recompensa. Lleva temps d’estar amb la família. Desgasta i esgota. Podria viure sense ser presidenta, però no sense ser fallera.

L. P.- Em dóna satisfacció perquè m’agrada moltíssim el món faller des de sempre. Però és cert que lleva molt de temps. Tinc un negoci amb el meu marit i de tant en tant s’enfada un poc perquè estic més ací que allí. Però ho comprén.

Les falles són masclistes?

A. R.- Ha canviat molt. Sí que es pot dir que abans les directives estaven formades completament per hòmens. Però fa molts anys que hi ha hòmens i dones a les directives. A mi m’han demostrat que no hi ha masclisme en eixe sentit.

L. P.- Molt. És com el món taurí. Però no puc queixar-me de l’acollida al grup dels presidents.

Alguna situació desagradable?

A. R.- En cap moment m’he trobat desplaçada, tot al contrari. Com a màxim, m’he trobat desubicada en alguna conversació d’hòmens… però mai amb mala intenció.

L. P.- Tot al contrari. Només com a curiositat, en alguns actes als quals he acudit, sobretot al principi, hi ha hagut sorpresa en nomenar-me com a presidenta. Però això no és cap situació desagradable.

Hi ha a les falles coses d’hòmens i coses de dones?

A. R.- Vullguem o no, sempre hi haurà feina que faran els hòmens o les dones. Jo he format la meua junta pensant en allò que li agrada fer a cada persona., no pensant si és home o dona. Abans, potser. Però hi ha moltes dones que tiren la falla endavant.

L. P.- No tant com abans. A la meua per suposat que no. Estem tots integrats. Té igual hòmens que dones. Ara les dones tenen càrrecs com la resta.

El paper de la dona a les falles està limitat a figurar?

A. R.- Ja no. És veritat que la fallera major és una figura representativa i jo això sempre ho he tingut molt clar. La fallera major no ha de tindre poder de decisió a la seua comissió perquè per això ja hi ha una junta directiva.

L. P.- El paper de la dona en les falles ja no està limitat a això. Això era abans. Ara les dones tenen els seus càrrecs i alguns tan importants com la secretaria, la loteria o la tresoreria.

La presidència és compatible amb la vida familiar?

A. R.- De la manera que jo ho tinc estructura és més compatible perquè no tinc l’obligació de tots els cap de setmana acudir a algun acte o presentació. Els vicepresidents acompanyen la fallera major.

L. P.- És complicat, però a poc a poc, es fa compatible.

Este article ha sigut publicat a Torrent Informatiu. Compartint esta publicació a les teues xarxes socials altres com tu podran llegir-la i, a més a més, ajudaràs este mitjà de comunicació a créixer i a seguir oferint continguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s