la història a través de l’aigua

Una nova senda recorrerà l’antiga séquia general que unia el nucli urbà amb el PantàEls Arquets de Baix.

Els amants de la natura i el senderisme disposaran ben prompte d’uns quants quilòmetres
més a través dels quals acostar-se al patrimoni natural de la ciutat de Torrent. Ho faran recorrent “El reg mil·lenari del barranc de l’Horteta”, un itinerari cicloturista i senderista de quasi 15 quilòmetres, que discorrerà des del centre de la ciutat i que permetrà transitar íntegrament eixe barranc.

Els Arquets de Baix. Ajuntament de Torrent. Cedida per Rafa Martínez.
Els Arquets de Baix. Ajuntament de Torrent. Cedida per Rafa Martínez.

Esta nova ruta pel patrimoni hidràulic, natural i etnogràfic de Torrent permetrà conéixer la història de la ciutat des d’una nova perspectiva, la del transport de l’aigua. La senda permetrà recuperar i donar a conéixer el traçat de l’antiga séquia general que unia el nucli urbà amb el Pantà. Concretament, este canal passava per carrers com Ramón y Cajal o Gómez Ferrer -encara conegut per molts com el carrer de Vora Séquia.

Tal com ha assenyalat el regidor de Medi Ambient, José Gozalvo, es tracta d’una “forma diferent de conéixer aspectes desconeguts de la història torrentina que combina cultura, història i natura i que permet donar a conéixer el patrimoni hidràulic local”.

A més a més, està previst que es recupere el traçat de l’antiga séquia coneguda com a sequieta del camp, que transcorria des del Clot de Bailon fins a l’assut del pantà.

Redacció del projecte
Segons ha assenyalt l’ajuntament en un comunicat, s’ha redactat un projecte constructiu del sender, ja que caldrà que en diferents punts del barranc es duguen a terme treballs d’adequació. Entre estos treballs destaquen la construcció de plataformes, zones de descans i miradors.

El recorregut començarà en punts del centre de la ciutat com la Plaça Major o el carrer de l’Estació i permetrà visitar construccions com els Arquets de Dalt, els Arquets de Baix, l’assut del Pantà o les restes de l’aqüeducte romà. També passarà per la font de la Teula, la font de Sant Lluís o la de la Muntanyana. Està previst el desenvolupament d’una aplicació mòbil per seguir la informació del recorregut.

El nou sender s’unirà als tres homologats amb els quals compta ja la ciutat. L’últim recorregut homologat per la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) va ser el Sender del Xorro, amb cinc quilòmetres senyalitzats amb panells explicatius en els quals es mostra el punt exacte on es trobava antigament el berenador. Així, els amants de la natura i el senderisme compten amb vora 35 quilòmetres de recorregut practicable i segur.

Tot el catàleg de senders i recorreguts està recollit a la Guia d’Itineraris publicada l’any 2009, un document molt útil per a excursionistes que recull les característiques i la informació de les diferents sendes amb mapes, rutes i fitxes.

De moment, l’ajuntament està a l’espera de l’aprovació del projecte del nou sender per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer així com de la possibilitat de rebre una subvenció de la conselleria de Turisme per tal de portar a terme les adequacions necessàries, segons han assenyalat a Torrent Informatiu fonts municipals.

Este article ha sigut publicat a Torrent Informatiu. Compartint esta publicació a les teues xarxes socials altres com tú podran llegir-la i, a més a més, ajudaràs este mitjà de comunicació a creixer i a seguir oferint continguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s