“qui no té un mòbil amb Internet és ara el freak”

javier_lacort_torrent_informatiu

Javier Lacort coordina des de fa un parell de setmanes ALT1040, un dels blogs sobre tecnologia més importants en espanyol

Javier Lacort (Torrent, 1990) és eixe amic, company o familiar a qui un acudix quan vol comprar-se un telèfon mòbil, ordinador o tablet. Reconeix el poder de les grans companyies, que disposen de milions d’euros per invertir en màrqueting però és més fan del boca a boca, la ferramenta de venda més poderosa. “Si veig pel carrer una publicitat d’una gran marca, potser no li faça massa cas. Ara bé, si un amic m’explica que s’ha comprat un smartphone, que està molt bé de preu i que és genial per al que jo necessite, segurament, me’l compre”.
La passió -una paraula que repetix molt quan parla d’Internet o telefonia mòbil- per la tecnologia el va dur a Madrid ara fa any i mig, a la seu d’Hipertextual, una important xàrcia de blogs amb la tecnologia com a eix comú. Des de fa poc més d’una setmana Javier, crescut a Monte-Sión, coordina ALT1040. És un dels blogs d’Hipertextual amb més tràfic i visibilitat. A Twitter té més de 200.000 seguidors.

La seua nova posició -fins ara gestionava Celularis, el blog sobre telefonia- i els números de la publicació de la qual ara és conductor no són una obsessió. Coses com “ser el primer en Google” o generar un “trànsit de visites massiu” són importants. Però més important és que el contingut siga “el millor que es puga trobar, almenys en espanyol”.

Fa només uns anys, dedicar-se professionalment a les noves tecnologies era impensable per a la majoria. Internet era cosa de freaks. La cosa no ha pogut canviar més. “Abans el freak era qui estava al bar amb uns amics i tenia un correu electrònic al mòbil. Ara el freak és qui no té un smartphone connectat permanentment a Internet.”

A la capital ha pogut convertir en part de la seua professió la passió que tenia des de ben jove per la telefonia mòbil. Ara analitza els nous models i escriu sobre ells. “Em preocupa molt l’experiència de l’aparell. Els números, els bench marks (proves de rendiment), els gràfics, són importants però preferisc introduir la meua targeta sim i fer que eixe nou model siga el meu telèfon durant unes hores i analitzar com és el dia a dia amb ell.” Cada vegada hi ha més gent, assegura, que no es conforma amb què les aplicacions o la càmera de l’smartphone funcione bé sino que vol vore tot allò que “li pot oferir” el seu dispositiu.

Cultura geek
Dins d’Hipertextual, ALT1040 és la publicació més generalista. Llegint les seues entrades es pot trobar qualsevol tipus de contingut lligat sempre a Internet i les noves tecnologies, allò que podríem dir cultura geek. Fins i tot, política quan es tracten assumptes que tenen relació amb la llibertat d’expressió i els drets sobre els continguts, coses que, segons reflexiona, estan millorant, sobretot entre els professionals. “A tots ens agrada que quan fem un bon treball i algú vol citar-lo o replicar-lo ens enllace i no copie i pegue directament, però és molt complicat de controlar en un món global com el d’Internet”. Encara que reconeix que en l’àmbit professional “passa cada vegada menys, perquè tots ens coneguem”.

Cap a on anem? Ningú ho sap. Encara que Javier s’atrevix a donar alguna pista o preferència mitjançant un concepte: tecnologia invisible. “Ara mateix porte una polsera Samsung Gear Fit. Em dóna l’hora, medix els meus passos i em proporciona notificacions, però no deixa de ser una discreta polsera”. Tot el contrari que, per exemple, unes Google Glass, un aparell que “crida massa l’atenció” i que arriba inclús a incomodar la gent que tens davant si les portes. “No sé on anem, però sí que sé cap a on no hauríem d’anar”, conclou.

Parlant d’Internet és inevitable parlar de finançament, en un context en el qual encara domina la mentalitat del tot és gratis. Però ací, també detecta canvis. “Spotify ha aconseguit que gent, per exemple jo, que abans no pagava per escoltar música, ara es gaste 10 € al mes”. Així sorgix un altre concepte clau: innovació. Ací estan, per exemple, els mitjans de comunicació, a la recerca de nous models de negoci. Però compte amb la qualitat. “Si aconseguixes un bon contingut i crees una comunitat, aconseguiràs que el públic pague, però amb un contingut mediocre ho tindràs molt complicat”.

Salt a Madrid
Acabant quart de Sociologia i Ciències Polítiques va començar a col·laborar amb Hipertextual des de casa. En només uns mesos, esta feina que li proporcionava alguns ingressos li va requerir més temps fins que a finals de 2012 la possibilitat d’una dedicació exclusiva el va dur fins a Madrid. La progressió continua i encara que li toca coordinar publicacions no renuncia a generar contingut i seguir escrivint. “Vull seguir xafant el carrer, moure’m entre la gent per tal de poder crear continguts més elaborats i donar eixida a noves idees”.

Hipertextual (www.hipertextual.com) és una xarxa de mitjans digitals que, ara per ara, engloba set publicacions, totes elles sobre tecnologia, amb especialitzacions en telefonia mòbil, productes d’Apple, cultura geek, etc. ALT1040 (www.alt1040.com) és la més generalista i, possiblement, la més coneguda. Hipertextual fa també treballs de consultoria i proveïdors de continguts a altres clients.

Este article ha sigut publicat a Torrent Informatiu. Compartint esta publicació a les teues xarxes socials altres com tú podran llegir-la i, a més a més, ajudaràs este mitjà de comunicació a creixer i a seguir oferint continguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s