tots junts donem la “volta” al món

El col·legi Juan XXIII acull un campament urbà de la Liga Española de la Educación amb xiquets i xiquetes de famílies amb dificultats econòmiques

campament_urba_pissarraAl cor del torrentí barri Xenillet, a les aules del col·legi Juan XXIII, mig centenar de xiquets i xiquetes fan des de principis de juliol la volta al món al campament urbà que coordina la Liga Española de la Educación. Mitjançant jocs, activitats i tallers es proposa als participants un viatge al voltant dels cinc continents per tal de conéixer altres cultures i aprendre més sobre diferents formes de vida. I per què no? També donar-li, de veritat, la “volta” al món i fer-lo més just.Tots junts.

Este article ha sigut publicat a Torrent Informatiu. Compartint esta publicació a les teues xarxes socials altres com tú podran llegir-la i, a més a més, ajudaràs este mitjà de comunicació a creixer i a seguir oferint continguts.

De bon matí, els xics i xiques arriben al col·legi i, abans de res, desdejunen. El programa de beques alimentàries és un dels pilars bàsics d’esta proposta social. Per primera vegada, esta associació, que treballa al llarg de tot l’any al barri amb suport escolar i programes lúdics, conclou el curs amb una activitat d’estes característiques. “Atendre els xiquets ara que no hi ha escola és una garantia que no estan tancats a casa o al carrer després d’haver estat atesos la resta de l’any”, així ho explica la coordinadora de programes de l’ong, Gloria Taberner. I aixó inclou la garantia del dinar quan les famílies amb dificultats econòmiques no disposen del servici de menjador escolar.

Però, advertix Taberner, el campament no consistix només en “donar a menjar els xiquets”. Els participants fan tota classe d’activitats lúdiques i esportives per omplir el seu temps lliure durant les vacances.
En total, 60 xiquets i xiquetes d’entre 3 i 12 anys de famílies amb dificultats econòmiques participen en este campament urbà. Ho fan gràcies al treball i el suport d’un equip professional d’11 persones, entre les quals hi ha alguns becaris d’un programa de la Diputació de València. L’equip que habitualment treballa al barri es reforça durant el campament amb monitors de temps lliure amb experiència en pedagogia o educació social.

La volta al món

Cada dia després del desdejuni i el taller d’higiene els participants s’agrupen per edats i amb el seu monitor comencen les activitats. Els xiquets i xiquetes recorren de la mà dels seus educadors els cinc continents. “Els menors coneixen altres cultures i fan activitats relacionades amb eixos contextos com dragons o fanalets quan toca visitar, per exemple, Àsia”, diu Taberner. Els coneixements de danses dels monitors permeten als xiquets tancar els ulls i, al ritme de la percussió africana, ballar seguint la màgia d’exòtics ritmes musicals desconeguts.

Este article ha sigut publicat a Torrent Informatiu. Compartint esta publicació a les teues xarxes socials altres com tú podran llegir-la i, a més a més, ajudaràs este mitjà de comunicació a creixer i a seguir oferint continguts.

Per primera vegada, el campament urbà s’ha plantejat com a última etapa del treball que la Liga de la Educación duu a terme a este barri popular. “Donat que treballem al llarg de tot l’any a Xenillet fent suport escolar o activitats lúdiques coneguem els xiquets i coneguem les seues famílies i els problemes que patixen”.

Així, el campament no és ni més ni menys que la “continuïtat” d’este treball amb els xiquets i les seues famílies així com la garantia que no es queden a casa o al carrer quan tenen vacances. El pla Urban ha desenvolupat abans projectes similars.

Estreta coordinació

Tot i la greu situació que patixen la majoria de les famílies, Gloria Taberner destaca, d’una banda, “la seua implicació” i, d’altra, “l’important treball” que amb elles s’ha fet des de sempre al col·legi Juan XXIII. Conéixer les seues realitats és fonamental. “Mitjançant escoles de família amb mares i pares es fomenta que valoren l’assistència a l’escola i que es controle la higiene i la salut dels xiquets”.

La Liga Española de la Educación treballa des de fa més de 20 anys en “estreta col·laboració” amb l’ajuntament de la ciutat amb diferents tipus de programes i activitats gràcies, per exemple, a la cessió de locals municipals. Taberner valora este “treball comú i coordinat” com a l’única manera d’aconseguir els objectius socials i d’integració proposats.

Els primers xiquets i xiquetes amb els quals es va començar a treballar dos dècades enrere són hui els pares dels xavals que estos dies fan la volta al món en este campament urbà i s’esforcen perquè la seua família, el seu entorn, el seu barri i, en definitiva, la seua vida cresca i es desenvolupe en igualtat d’oportunitats.

Llig l’article complet a Torrent Informatiu per saber com es reforça el Punt d’Aliments a l’estiu i conéixer com treballa Nova Vida amb les famílies amb baixos recursos

Este article ha sigut publicat a Torrent Informatiu. Compartint esta publicació a les teues xarxes socials altres com tú podran llegir-la i, a més a més, ajudaràs este mitjà de comunicació a creixer i a seguir oferint continguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s