el futur de la festa apunta als ‘cuartelillos’

 

__MG_8381

Filaes i comparses experimenten amb una forma d’organització que permet la incorporació de grups de persones mantenint la seua independència

L’assemblea de la Federació de Moros i Cristians de 2008 va decidir tancar en 24 el nombre de filaes i comparses. Es mantenia així la igualtat entre els bàndols moro i cristià. Tot i això, la festa ha continuat creixent i consolidant-se tot el que la crisi li ha deixat. Aquella mesura, que pot semblar restrictiva, obria la porta als masets i cuartelillos, forma d’organització amb la qual ja estan experimentant algunes formacions festeres i que permet l’expansió de les festes mantenint en dotze les agrupacions de cada bàndol.

El funcionament és senzill i, en tot cas, depén de cada filà o comparsa. A grans trets, suposa la incorporació d’un grup de persones a una determinada formació mantenint certa independència organitzativa. La presidenta de la Federació, Ana Almerich, veu “perfecta” esta manera d’incorporació de nous festers.

Segons Almerich, són festers de “ple dret” donat que “estan donats d’alta a la filà o comparsa i per tant a la Federació”. Però la vinculació amb l’agrupació que els acull varia segons el cas, per exemple, pel que fa a l’ús de la caserna o cabila o l’organització dels recursos econòmics.

Així, podria donar-se el cas que un grup de 10 o 12 persones s’incorpore a una filà i desfile amb ella però mantinga un local de reunió propi i s’organitze com millor preferisca al llarg dels dies de festa. D’altra banda es planteja com a recurs organitzatiu en agrupacions nombroses i amb diferents grups d’edat.

Este article ha sigut publicat a Torrent Informatiu. Compartint esta publicació a les teues xarxes socials altres com tú podran llegir-la i, a més a més, ajudaràs este mitjà de comunicació a creixer i a seguir oferint continguts.

Tema de debat
L’assumpte és tema de debat freqüent a cabiles i casernes. Entre els festers està estesa l’opinió que el futur dels Moros i Cristians a la ciutat passa per esta forma d’organització que permet en la pràctica a grups de persones incorporar-se a una filà mantenint eixa certa independència.

Lluís, de la filà cristiana Almogàvers, considera que s’afavorix “la integració de nous membres i el relleu” en filaes i comparses amb gent més veterana evitant “conflictes d’edat”.

Per a Ximo, dels Comilitons, tot i que la festa a Torrent “encara és jove” els cuartelillos garantiran el futur quan arribe el moment del canvi generacional. En la mateixa línia està Santiago, de la comparsa mora Buadin’s, per a qui són una “possible solució” si sorgixen discrepàncies entre els membres de la mateixa agrupació.

D’altra banda hi ha qui pensa, com Sergio, també almogàver, que esta “incorporació a mitges” pot acabar en una “disgregació” en les pròpies agrupacions que no seria gens positiva.

Per obrir boca, ací teniu els millors moments de la Gran Entrada Mora i Cristiana de 2013

Este article ha sigut publicat a Torrent Informatiu. Compartint esta publicació a les teues xarxes socials altres com tú podran llegir-la i, a més a més, ajudaràs este mitjà de comunicació a creixer i a seguir oferint continguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s