com hauria de ser una nova RTVV

En poc més de quatre mesos els promotors de la ILP per una nova radiotelevisió pública han recollit vora 90.000 firmes, el doble de les necessàries, que ja han sigut peresentades a les Corts. Esta ILP  insta el Consell a presentar a les Corts en el termini màxim de sis mesos un projecte que concrete la recuperació d’un servei públic de ràdio i televisió en valencià, tal i com establix la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries ratificada per Espanya.

La demanda d’una nova radiotelevisió pública i en valencià no ha decaigut des de que en novembre passat Canal 9 i Ràdio 9 anaren a negre per ordre del Consell que presidix Alberto Fabra però pren força quan s’acosta el 9 d’octubre. Què dirà el president de la Generalitat eixe dia? Tirarà de valenciania després de fer fora el principal mitjà de difusió de la nostra llengua i de vertebració del territori?

Discurs presidencial a banda, amb les firmes de la ILP ja a les Corts paga la pena preguntar-se quina nova RTVV necessitem i volem.

1. Pública. Ràdio i televisió públiques. Dels valencians. La Comunitat Valenciana no pot ser l´única regió d’Espanya amb llengua pròpia sense un mitjà de comunicació públic. No és un luxe. És un dret.

2. Independent. Lliure de la influència del poder. És difícil però no impossible. Amb voluntat i professionalitat es pot aconseguir.

3. En valencià. Una aposta decidida. Informatius, esports i ficció. I una aposta pel doblatge i pel seus professionals. Si és normal vore Musculman o Bola de Drac en valencià, per què no una pel·lícula d’estrena? Una regió amb llengua pròpia no pot no comptar amb el principal mitjà de difusió.

4. Plural. Des del punt de vista polític i social. Que done veu a tots. Associacions, partits, polítics, agrupacions de tot color. Les manifestacions pel tancament d’RTVV i la recollida de firmes són l’exemple. S’han de superar fronteres ideològiques i lingüístiques.

5. Cultural. Músics, artistes, poetes i escriptors valencians -els d’ara i els de sempre- han de trobar a la nova RTVV un aparador des del qual poder difondre les seues obres.

6. Educativa. Amb espais que fomenten el bon ús del valencià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s