el valencià no pot esperar

Només un 10 % dels valencians parlarà valencià en 2050. Es a dir, que el valencià, si algú no hi posa remei, ha iniciat el camí de la desaparició. Així ho ha posat de manifest un treball de final de grau (TFG) defensat per una estudiant de física de la Universitat de València.

No es qüestió només de les aptituds per al valencià del president de la Generalitat, Alberto Fabra, i que les xarxes socials esperen el seu discurs del proper 9 d’octubre per a riure-se’n. Fabra no deixa de ser una sort de Maria Abradelo de la política. Del paper que en tot açò juga el tancament d’RTVV també se n’ha parlat molt.L’estudi, que corrobora una progressió que ja és patent, crida a l’acció de tots. Per a que el valencià no acabe sent una llengua minoritària (encara no ho és però va camí) cal un canvi de mentalitat general. Un canvi de xip. Fer, de veritat, del valencià llengua vehicular de la vida quotidiana. Els ajuntaments poden posar els noms dels carrers i imprimir bases i documents en valencià o donar ajudes als comerços que retol·len (a voltes amb errors) en valencià. Però si els valencianoparlants no fan del valencià, de veritat i sense complexos, la seua llengua d’ús, res servirà.

La qüestió no pot esperar.

Deixant qüestions d’identitat a banda, encara que només siga pels beneficis que suposa el coneixement i domini de diverses llengues. Sobre açò, La Noche Temática va emetre en maig de 2013 este documental.

3 thoughts on “el valencià no pot esperar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s