els uns i els altres del #fracking

Foto: Valenciaplaza

La energia és necessària per a moure’s, per a viatjar, per a estudiar, per a escriure esta entrada, per a vore la televisió, per a viure. En plé debat sobre la transició energètica cap a estratègies més netes però també més econòmiques (ahí està la qüestió) als Estats Units seguix amb força un debat que ja dura anys: el fracking i els seus riscos i beneficis.

El fracking -així es coneix a la fractura hidràulica- consistix dient-ho de manera simple en la entrada a pressió de líquid (95% aigua – 5% arena i químics) a la roca per tal d’alliberar gas i va protagonitzar anit el programa En portada de La 2 d’RTVE.

Seguint la dinàmica que podriem dir dels uns i els altres, el reportatge presenta, principalment en la veu dels afectats o beneficiats (segons ens mire) els innegables beneficis així com els inevitables riscos d’una pràctica present de manera significativa a l’estat de Penislvània.

És precissament la presència d’afectats i beneficiats, ciutatadans més o menys implicats en la causa, on residix la força d’este treball audiovisual. El debat energètic, sobretot en premsa escrita, careix d’estes veus en la majoria dels casos i sol obviar les conseqüències que, com en este cas, poden caure sobre la població.

Paga la pena detindre’s en els poc més de trenta minuts que dura el reportatge. El fracking no sols està canviant la forma de viure de milers de nordamericans. Podria canviar la forma de relacionar-se d’aquell país amb zones riques energèticament parlant com l’Orient Pròxim. I molt més a prop. La presència a Espanya i la Comunitat Valenciana d’esta tècnica comença a ser important tot i la poca presència del tema als mitjans de comunicació, ferramenta clau per tal que la ciutadania conega el tema i es forme una opinió responsable.

http://www.rtve.es/alacarta/videos/en-portada/portada-todo-gas/3005690/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s