no és només el #caloret

El caloret és l’anècdota, la part còmica que quedarà enmig del lamentable espectacle que va donar ahir la senyora alcadessa de València, Rita Barberà Nolla. Tant de bò que s’haguera passat amb la cassalla o la ginebra, cosa que podria fins i tot servir d’atenuant.

No és només el caloret. L’actuació de Rita Barberà durant la crida fallera és el pur exemple del que significa per a molts el valencià. Gens ni miqueta. D’altra manera és inexplicable que la màxima autoritat de València des de 1991 (ojo, gràcies a Unió Valenciana), no s’haja molestat en aprendre encara que siga el més bàsic de la llengua que tant es vanagloria en defensar.

El caloret no es només la mostra d’una política lingüística -pura esquizofrenia- sino del sentir d’alguns, que els agrada omplir de senyeres la ciutat i marxar en primera fila en les processons cíviques però per als quals valencià només és un arma política més que activar o desactivar segons convinga.

Si tant respecta Rita Barberà la llengua que diu defensar, s’haguera tret un paperet amb les paraules que pensava dir o s’haguera aprés de memòria els quatre tòpics que volia repetir. No s’ha de ser Ausiàs March per dir en valencià -més o menys correcte que ningú está lliurat d’equivocar-se- que les Falles són la millor festa del món i que ja era hora que vinguera el bon oratge.

Només és una prova més del que significa per a molts la nostra llengua. Molts encara viuen en allò que el valencià és per a casa i, apurant, per als amics, però que traure-la d’eixe gueto és donar ales a no se sap quina amenaça.

Senyora Rita Barberà i gent del Partit Popular de la Comunitat Valencia, ara en el govern: el valencià es defensa parlant-lo, utitlitzant-lo, donant-li vida i creguent-se’l com a llengua i vehicle de comunicació i cultura, més enllà del pur folclorisme. Senyores i senyors del Partit Popular de la Comunitat Valencia que es creuen açò -que consta que hi ha- alcen la veu i treballen per que allò que pensen siga una realitat.

Si no, ja es poden crear dotzenes d’acadèmies i institucions que només serviran per a crear nous càrrecs i sous.

Allò d’ahir és una burla i un insult.

4 thoughts on “no és només el #caloret

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s