sobre l’accident aeri, responsabilitat dels mitjans

Els mitjans i la societat han de reflexionar sobre si en lloc d’informar sobre l’accident aeri, passat un temps estan caient en un discurs de la por que genera inseguretat social més que informació d’interés

Foto:_ Die Welt/AFP

Vaja per davant la solidaritat i les oracions amb les víctimes de l’accident aeri ocorregut ahir, especialment amb la dona de Torrent que viatjava en eixe vol. Com és de cert que només el fet de compartir lloc de naixement -encara que sembla que no de residència- fa canviar el punt de vista.

Dit açò i amb la serenitat que donen les 24 hores transcorregudes des de que es va conéixer la tragèdia cal una reflexió sobre com els mitjans de comunicació estan abordant els fets i si estan a més d’informant, generant -conscient o incoscientment- por e inseguretat a la societat.

Malauradament el que está veient-se ara matreix a les televisions, les ràdios i els diaris no és nou. Ha passat en altres accidents d’aviació (Spanair, 2008) o de tren (Alvia-Santiago, 2013). Es tracta de l’impuls de fer-se ressò de fets relacionats, amb els avions en este cas, seguint la -falsa, creguem- premisa que qualsevol fet relacionat amb un fet ocorregut, és notícia.

Després de les primeres dades, la lenta identificació de les víctimes, les causes de l’accident, l’opinió dels experts… Què queda? És només qüestió d’omplir com siga minuts d’emissió i espais el paper o la web? On està el límit? Quan s’ha de parar? És d’interés? És responsable?

Els mitjans haurien de reflexionar -i la societat com a usuària amb ells- sobre si passat un temps, de manera voluntària o involuntària, en lloc d’informar sobre un fet tràgicament d’interés, només s’està transmetent un discurs de la por que la única cosa que fa és generar inseguretat.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s