Los Tuercas: “La música que fem ara és el resultat de la nostra experiència vital”

Los Tuercas d’ara no són els de fa deu anys i això es nota a Guigneooza (Flor y Nata Records). A punt de complir una dècada sobre els escenaris, Carlos, Fernando i Ángel rematen els detalls de la festa de presentació del seu últim disc, gravat en directe a La Nau Estudi d’Alcàsser i que és, segons diuen, el resultat del seu propi recorregut vital i la seua maduració personal. La cervesa, les camises de quadres, les botes camperes i els cavalls no faltaran a la posada en escena d’un viatge musical als balls dels Estats Units més autèntics, allò que diem ritmos sureños. Prenguen nota: la cita és el pròxim 13 de juny, com no podria ser d’altra manera, a un ranxo de la rodalia de Torrent i les entrades ja estan a la venda.

Torrent Informatiu.- Com ha sigut la construcció del disc?
F.
Portem des de l’anterior disc treballant aspectes d’este. A poc a poc hem afegit cançons i hem anat pensant com poder finançar-lo. Amb l’ajuda d’Uve Martínez, el nostre productor, vam optar per gravar-lo en directe a La Nau Estudi d’Alcàsser, amb Hugo Iglesias.
T. I.- Repetiríeu gravar en directe?
A.
Sí. El resultat és increïble. És molt més fresc.
F. Absolutament. En un dia es va gravar la major part i sona molt millor.
C. Sense dubte. Sona com música en directe… però gravada.

T. I.- Quan en juny el disc caiga en mans de la gent, que hi trobaran?
C.
Guigneooza conté el rock elemental i bàsic amb el qual vam començar, un pas més enllà. Hi ha més harmonia i més complexitat. Però no és tot rock. Té influències més obertes. Mestís és la paraula clau, diríem.
F. És un disc amb més estils dels quals hem tocat sempre.

T. I.- Qui ja ha pogut escoltar alguna cançó repeteix la paraula maduresa. Així es defineix Guigneooza?
C. Tinc una teoria que he repetit en moltes entrevistes: existeix una evolució natural partint només de l’edat. Quan toques amb díhuit anys t’ixen crits, cançons protesta del tipus maleïda societat i eixe rotllo. Una música explosiva. Potser fins i tot bàsica o simple. Amb el temps, et vas tranquil·litzant, suavitzant, busques altres melodies o històries més profundes.
F. Només pel recorregut vital és normal el canvi.

T. I.- Com són Los Tuercas després de quasi deu anys junts?
F.
Tenim més experiència en tots els sentits. Hem viscut més i, per tant, hem aprés més. No sols musicalment, sinó de nosaltres mateixos. La música que fem és el resultat de la nostra experiència vital i maduració personal.
C. Hem deixat a un costat la rebel·lia de la joventut, diríem, més jove i hem arribat a la maduresa de la nostra actual, encara, joventut.
A. Hi ha una cosa que crec que ens caracteritza especialment. Hi ha grups que vistos cada membre individualment dius “quin crack”, però junts no acaben d’unir-se per complet ni de formar un grup en sentit complet. En canvi, nosaltres som músics més o menys decents, cap som una gran estrela, però junts transmetem molt i açò la gent ho veu.

T. I.- Qué és Guigneooza?
F.
Ve d’una errada durant la gravació. Prové de “guiñar ojo”, de La chica rock&roll. Cantant ràpid a Carlos se li va travar la llengua i va dir guigneooza. El disc té aires nord-americans, sureños que se sol dir, i com sonava un poc latino ho hem adoptat.
A. Nosaltres hem contribuït molt al fet que acabe com a nom del disc de tant repetir-ho.

T. I.- Un membre d’una banda pot tindre una cançó favorita?
A.
Lo que te gusta a ti, des que la vam fer.
F. Lobo feroz.
C. Lo que te gusta a ti m’agrada molt, però vote per Lobo feroz. És la cançó més elaborada del disc.

T. I.- No heu dubtat, però tampoc es tractava d’una competició…
F.
Sona a clàssic.
A. Tot i això, sol passar que les cançons que ens agraden a nosaltres, individualment o com a grup, no siguen després el single o les cançons que més tard agraden a la gent.

T. I.- Per què heu triat Bares y mataderos per a llançar la promoció?
F.
Busques la cançó que creus que més pot agradar al públic, en este cas creguem que és Bares y mataderos.
A. Tractes que siga una cançó directa i que arribe de seguida. De vegades, deixem que el públic “descobrisca” cançons que per a nosaltres podrien ser millors quan escolte el disc complet.
C. Lobo feroz té un final instrumental molt llarg i sense lletra. Podria no funcionar com a single o per a punxar-la en les ràdios.

T. I. És el disc definitiu?
A.
Almenys per l’experiència, és millor que el que hem fet abans.
C. Però açò mai se sap. Igual fem un altre i és una cagada.
F. Sempre es pot millorar. Ací anem.

T. I.- Què hi ha de la promoció?
F.
Primer i principal, el 13 de juny la festa de presentació al ranxo, de la qual anirem informant. Serà una passada i vos volem a tots ahí. A més a més, estem tancant algunes dates a València i Madrid.

T. I.- A més de la festa ranxera de presentació del 13 de juny no vos plantegeu més presència a la vostra ciutat?
A. A Torrent és impossible tocar. Com a molt pots maltocar perquè acabes depenent dels teus amics o dels teus coneguts per a organitzar alguna cosa.
F. Tocar pots fer-ho en qualsevol lloc, en ma casa es pot, en el bar d’un amic, també, però això no és fer un concert. No hi ha garitos.

T. I.- I el Rockejat com a trampolí?
C.
Nosaltres hem tocat, però és mentida que el poble done suport a les seues bandes.
A. En el Rockejat tracten molt mal als grups locals.
F. Realment es tracta de portar al grup important que gestiona l’empresa que contracten i, després, col·locar a dos o tres grups per a omplir i dir que s’aposta per ells. Els grups troben a faltar un altre tipus d’iniciatives. Cal molt més.

Esta entrevista ha sigut publicada a l’últim número de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s