tornar a l’origen del ser amigonià

Part de l'equip de voluntaris.
Part de l’equip de voluntaris.

El Centre Juvenil Monte-Sión acull des d’octubre menors en risc d’exclusió social amb reforç escolar i propostes de temps lliure saludables

Més d’un segle després que un grup de frares enfilara el carrer del Convent cap amunt, una forma d’educar i entendre els problemes i les dificultats dels xiquets seguix més present que mai a la nostra ciutat. L’apertura del Centre Juvenil Monte-Sión és una de les fites del 125 aniversari de la presència dels Terciaris Caputxins a Torrent i de la seua identitat present tant al col·legi Nuestra Señora de Monte-Sión com a la parròquia amb el mateix nom. Al voltant de les celebracions de l’aniversari es va plantejar la possibilitat d’aprofitar les remodelades instal·lacions del Centre Luís Amigó i posar en marxa un recurs d’intervenció per a menors d’entre nou i dotze anys en risc d’exclusió social. En només uns mesos, el projecte és ja una realitat que funciona a ple rendiment.

L’equip del centre el formen, ara per ara, 35 voluntaris de diferent perfil. Hi ha psicòlegs, treballadors socials, tècnics d’intervenció social, mestres, psicopedagogs i educadors socials. D’una banda es treballa en la línia de l’aprofitament escolar amb reforç, ajuda amb els deures, preparació d’exàmens i tècniques d’estudi i, d’altra, es proposa un espai de temps lliure i oci saludables. Així, els menors fan cada dia alguna activitat diferent com ara arts plàstiques o escèniques, esports, jocs i visites i excursions els cap de setmana. “La varietat de perfils de l’equip de voluntaris permet una atenció integral i multidisciplinària, molt més enllà del reforç escolar”, assenyala el coordinador del centre, Paco Bauset.

La posada en marxa del Centre Juvenil suposa ni més ni menys que “retrobar-se amb el que realment és ser amigonià, és a dir, donar-li al xiquet el valor que té, valorar les seues potencialitats i ajudar-lo a fugir de les seues dificultats”.

Article publicat a l’edició 53 de Torrent Informatiu, corresponent al mes de novembre.

A simple vista, es pot pensar que els menors que des d’octubre passen pel centre “no tenen cap problema però des que es comença a treballar amb ells és possible adonar-se de les realitats que patixen”. El centre acull menors amb contextos familiars desestructurats, xiquets que viuen en cases amb tots els membres aturats o amb pares que, amb situacions econòmiques “normals” no compten amb les ferramentes necessàries per a poder ajudar els fills en el context escolar.

A més a més, el centre dona resposta a una necessitat parroquial de canalitzar l’acció social en àmbits que van més enllà de la mateixa evangelització com Juniors o catequesi, per situar-se en la transformació social des de la concreció de la fe.

Article publicat a l’edició 53 de Torrent Informatiu, corresponent al mes de novembre.

Projecte amb futur. El Centre Juvenil Monte-Sión suposa la continuació d’un antic projecte de la dècada dels 90, quan els objectors de consciència desenvoluparen un projecte similar amb adolescents en risc d’exclusió social, amb problemes econòmics i familiars. En aquella època, com ara, es treballava en l’àmbit escolar i social, sobretot amb menors del barri Poble Nou.

El futur del centre implica trobar finançament per poder mantenir-lo i poder, amb el temps, arribar a ser un centre de dia de menors. No obstant això i més a curt termini, la coordinació del centre pretén que esta nova realitat servisca també per a la sensibilització. “Comptem amb els alumnes més majors del col·legi  per que coneguen el centre i més endavant puguen unir-se a l’equip de voluntaris. Comptem amb els estudiants i titulats del mòdul d’Integració Social de les Escoles Professionals Luís Amigó de Godella. I comptem també amb la sensibilitat social de la nostra parròquia”. Estes realitats enriquixen professionalment el projecte i donen continuïtat a més d’un segle d’educació basada en el carisma i els ensenyaments de Luís Amigó.

Centre Juvenil Monte-Sión. C/ Picassent, 5 cjmontesion@fundacionamigo.org

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s