conéixer i respectar (al voltant de Taizé)

S’ha parlat molt sobre les conseqüències que podrien derivar-se en l’àmbit social els atemptats terroristes ocorreguts en novembre a París. La capital de França va viure en primera persona l’horror dels atacs i el drama de les vides perdudes, però les conseqüències traspassen les fronteres. És més que real la possibilitat que s’estenga un odi antimusulmà -com a forma de concreció d’un mal superior que és la por i l’odi al diferent i al desconegut- que genere conflictes latents dispostos a prendre forma real quan menys ho esperem. Perdre eixa por, acostar-se a l’altre i deixar que l’altre se’ns acoste, conéixer-lo i respectar-lo són les millors de les armes amb les quals compta la nostra societat per fer front un dels drames del segle XXI -el terrorisme global- que busca en la divisió i l’enfrontament assolir els seus objectius.

En este sentit, els més menuts donen exemple cada dia a l’escola, cada vegada més plena de llengües i nacionalitats diferents. Cap xiquet, més enllà de la mateixa curiositat infantil, es qüestiona res sobre un company amb la pell o els ulls diferents dels seus, sempre que un pare no li faça vore en ell algú de qui cal no refiar-se, que de tot hi ha, una volteta per Gente Torrentina al Facebook així ho confirma. Un xiquet veu en un altre xiquet -negre, groc o marró- algú amb qui jugar.

La ciutat de València acull del 28 de desembre a l’u de gener la 38 trobada europea de jóvens organitzada per la comunitat de Taizé. Es tracta d’una reunió de desenes de milers de xics i xiques de l’Europa més propera i similar a la nostra però també de l’Europa més llunyana en llengües i costums. La comunitat de Taizé, radicada precisament al sud de França, és símbol de reconciliació entre cristians i pobles dividits. Molts d’estos jóvens seran acollits per famílies de Torrent que han volgut obrir les portes de sa casa a desconeguts amb els quals no compartiran ni la llengua.

L’acollida de centenars de jóvens participants en esta trobada, amb el record dels atemptats de París, és l’oportunitat que ens dóna el Nadal per fer un pas endavant cap a la reconciliació dels pobles, començant amb els que tenim més a prop però que, al mateix temps, estan de vegades massa lluny.

És una llàstima que per qüestions de calendari les famílies no hagen pogut compartir amb els acollits tradicions tan torrentines com l’Aurora o les representacions del betlem que com cada any des de fa dècades tornen al Teatre Llar Antonià. I qui diu els jóvens europeus de l’encontre de Taizé diu les desenes de torrentins que segur que no han sentit mai parlar d’estes coses. Conéixer el que és propi, els costums i tradicions en les quals s’assenta un poble com el nostre, que mira al futur sense oblidar el passat, és de vegades el primer pas per a eixir d’u mateix i mirar a l’altre amb respecte i confiança.

Article publicat a l’edició 54 de Torrent Informatiu, corresponent al mes d’octubre.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s