Torrent necessita una ràdio

És molt probable que mentre fulleja este periòdic sone una ràdio a la qual pare més o menys atenció. O que este matí mentre es rentava la cara, desdejunava i triava la roba amb la qual eixir al carrer estos dies que bén prompte fa un fred que pela que ix el sol i calfa de valent, atenia a les notícies de la seua emissora favorita a l’aparell de tota la vida o al mòbil. La ràdio canvia però sempre està ahí. Per això mereix un Dia Mundial, que va tindre lloc fa ben poquet. No tots els aparells i electrodomèstics tenen un dia per a ells només, per alguna cosa serà.
No obstant això, a Torrent no es va poder commemorar este dia mundial perquè la ràdio municipal està muda des de més o menys juny de l’any passat.

Per raons d’espai no és moment ara de valorar si la decisió en aquell moment de l’acabat d’arribar govern socialista de no renovar el contracte d’explotació fon o no encertada. El que és cert és que ara per ara, la ciutat de Torrent no compta amb veu pròpia a l’espectre radiofònic.
Torrent necessita una ràdio que parle en primera persona als seus veïns, que els conte que passa, que compartisca amb ells l’impagable treball que fan associacions i entitats de tot tipus i que els acoste la música dels nostres grups i cantants. I que ho faça en valencià. Amb el tancament de Radiotelevisió Valenciana, les ràdios locals juguen un paper clau quant a l’ús i difusió de la llengua pròpia. Sembla que la cosa està “en marxa”, com se sol dir i que, amb sort, en Falles tornaran les emissions en proves. Tant de bo que, per fi, les emissions es consoliden i la ràdio del poble deixe d’estar en un estat d’incertesa permanent.

Precisament sobre Falles va tindre lloc fa uns dies un “animat” debat al Twitter -un bon canal, però que per raons d’accés no pot competir amb la ràdio. El tema concret era la banda per a les dones, tema que escapa als no entesos però on entren qüestions de tot tipus: llibertat, indumentària, de gènere, entre d’altres.Que interessant haguera estat a la nostra ràdio local una tertúlia, eixe gènere odiat i amat a parts iguals però sense el qual la ràdio no s’entén, al voltant de la banda, la indumentària i tot el que dóna de si el món faller, a les portes quasi de les festes de Sant Josep.

Tot això tenia lloc precisament mentre pels carrers de la ciutat desfilaven germandats i confraries del Sant Sepulcre de la Comunitat Valenciana, com a aperitiu de la Setmana Santa d’enguany. I és que Torrent, no seria Torrent si les festes no anaren una damunt de l’altra. També s’haguera pogut parlar a eixa tertúlia sobre l’ús del “forro polar” a les processons.

Article publicat a l’edició 56 de Torrent Informatiu, corresponent a les Falles de 2016.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s