carrera oficial

Contava a la revista Torre allà pel 1949 el cronista Vicent Beguer Esteve que es va trobar amb una publicació titolada “Els valencians pintats per ells mateixos”, escrita un segle abans. Esta publicació contenia retrats d’habitants de la regió, entre ells “El torrentí”, article atribuit a Peregrín García Cadenas, i on es llegia el següent: “Qui és eixe individu de la gran família valenciana que mereix un retrat a banda? El torrentí és un ser originalíssim i digne d’estudi. Voleu les dades d’este curiós membre de la comunitat valenciana? Poseu a un a cos àgil, eixut, nervïut i bregat pels ratjos del sol meridional iguals parts de l’esperit enginyós i civilitzador de la raça àrab i del caràcter cosmopolita i calculador de les fredes races del Nord i obtindreu un torrentí pur, autèntic… El torrentí duu la seua indústria arreu del món. El seu caràcter altiu repugna la dependència del treball i este caràcter l’obliga a ser gosat i emprenedor. Doneu-li al torrentí un capital de dos-cents reals i l’haureu fet comerciant. Recorregueu l’Espanya de dalt a baix, passeu a Europa, creueu l’Atlàntic i allà on aneu hi trobareu un torrentí. El torrentí és l’espècie única i exemplar del comerciant poètic. El torrentí no ha renegat mai de les seues tradicions i creua els grans focus de la civilització sense deixar en ells un àtom del passat”.

Foto: AJuntament de Torrent
Foto: AJuntament de Torrent

Cal detindre’s en les últimes paraules: “El torrentí no ha renegat mai de les seues tradicions…”. Com canta Raimon: qui perd els orígens, perd identitat. Torrent, malgrat els profundíssims canvis experimentats els últims anys, no ha deixat mai de ser eixe humil poble que mira al futur sense oblidar el seu passat. Que no ha perdut orígens ni identitat. I una gran prova és la seua Setmana Santa, festa d’Interés Turístic Autonòmic i aspirant a Festa d’Interés Turístic Nacional.

La Setmana Santa local creix i evoluciona cada any ja siga amb un major protagonisme de la música, amb noves imatges escultòriques o amb noves propostes com exposicions o dossers, sense abandonar iniciatives solidàries. Les nostres germandats treballen per que la festa cresca en vistositat, rigor, respecte, devoció i públic al carrer. En concret, este últim element -no es pot oblidar que sense públic no existiria esta manifestació de religiositat popular- acusa els últims anys una certa sobreprogramació d’actes de vegades amb iguals horaris que fan difícil assistir a tot si així es vol. Per això, la Setmana Santa hauria de plantejar-se afegir el que es coneix a l’argot com carrera oficial. És a dir, un punt de pas obligat per als recorreguts de les processons, diríem, principals com els trasllats o altres actes que amb els anys guanyen interés i que facilite la presència de públic. Els canvis i les novetats ben estudiats, valorats i amb el major consens possible, fan més gran esta celebració tant del poble de Torrent. Però, compte, “qui perd els orígens, perd identitat”. La Setmana Santa no pot oblidar ni el seu origen ni la seua raó de ser: la commemoració de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist.

Article publicat a l’edició 57 de Torrent Informatiu, corresponent a l’edició especial de Setmana Santa.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s