Els partits polítics de Torrent i el valencià a Twitter

Els perfils de l’Ajuntament de Torrent, Guanyant i Compromís aproven amb molt bona nota quant a l’ús del valencià a Twitter. Partit Popular, PSOE i Ciudadanos suspenen.

La revista Saó va dedicar el seu número del mes de febrer al valencià a les xarxes socials com índex de mesura de normalitat lingüística. “A les xarxes llegim, parlem i debatem (…) i han esdevingut, en certa manera carrer”, deia la introducció de la sèrie de continguts sobre l’assumpte. Les xarxes socials ja formen part de les nostres vides i l’ús que a elles es faça del valencià estarà reflectint d’alguna manera el seu ús social.

Foto: http://www.jisc.ac.uk

 

Entre els materials destacava un reportatge a manera d’informe sobre l’ús que del valencià fan els polítics i els partits a la xarxa social Twitter. El text repassava en quina llengua tuitegen Ximo Puig, Mònica Oltra, Isabel Bonig, Antonio Montiel i Carolina Punset així com els seus respectius perfils institucionals de partit.

La lectura d’aquells interessants materials sobre la presència de la llengua pròpia a Internet, i en concret a Twitter, convidava a fer el mateix a escala local i repassar quin ús del valencià fan a Twitter els partits polítics locals. Es tracta, aleshores, d’una xicoteta aproximació, més il·lustrativa que científica.

Amb este objectiu, s’han repassat els 100 últims tweets publicats tant pel perfil de l’Ajuntament de Torrent (@Ayto_Torrent), com dels partits que formen ara per ara la corporació municipal: Partit Popular (@pptorrent), Partit Socialista (@PSOETorrent), Compromís (@compromisTOR), Ciudadanos (@CsTorrent) i Guanyant (@Guanyem_Torrent). L’anàlisi ha suposat una cosa tan senzilla com assenyalar la llengua en la qual s’han publicat els últims 100 tweets llançats per cadascun dels perfils analitzats. Cal dir que no s’han tingut en compte els retweets, els missatges compartits d’altres perfils o usuaris.

Així, els resultats d’este casolà estudi són els següents. Dels últims cent tweets publicats pel perfil de l’Ajuntament de Torrent, tots han sigut en valencià i contenen principalment continguts d’agenda així com les informacions institucionals.

Seguint el nombre de vots obtinguts en les eleccions de l’any passat, el Partit Popular ha publicat 97 tweets en castellà per només 3 en llengua pròpia, relacionats amb una xerrada sobre el Regne de València i la festivitat de Sant Blai.

Xifres similars obté el perfil oficial del Partit Socialista que llança 95 missatges en castellà i 5 en valencià. L’últim missatge en valencià es fa ressò de la concentració de condemna pels atemptats de Brussel·les a les portes de l’Ajuntament.

Compromís, per la seua banda, ha compartit vora tots els seus missatges en valencià 99 – 1. L’únic missatge en castellà del grup que lidera Pau Alabajos té a vore amb un acte de campanya de la coalició amb Podemos per a les eleccions generals de desembre passat.

Ciudadanos opta pel castellà en tots els tweets mentre que dels últims 100 tweets de Guanyant, 95 són en valencià i 5, en castellà, relacionats amb la crisi dels refugiats. Cal dir que són resultats que, més o menys, van en la línia dels resultats publicats pel periodista Albert Asunción (@albert_vlc) a Saó.

Com es veu, tant el perfil de l’Ajuntament com els de Compromís i Guanyant aproven, i amb nota, l’examen de l’ús del valencià al Twiter. Partit Popular, Partit Socialista i Ciudadanos suspenen, cal dir, estrepitosament.

Article publicat a l’edició 58 de Torrent Informatiu, corresponent al mes d’octubre.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s