abdó i senén

Fa un parell d’anys, a una edició especial d’un periòdic regional sobre les festes que ara s’acosten, em va cridar l’atenció el fet que al llarg de les pàgines en cap moment es fera referència als sants en honor dels quals Torrent bull pels quatre costats l’última setmana de juliol.

Hi havia entrevistes als càrrecs moros i cristians, relats de l’expansió econòmica de la ciutat, programació dels concerts i de tota la moguda festiva i cultural així com salutacions dels polítics. Però no hi havia cap menció que assenyalara que eixos patrons en honor dels quals es fan les festes més o menys des de mitjans del segle XX són Abdó i Senén.

Si isquérem al carrer i preguntàrem el nom dels sants patrons i quin dia se celebra la seua memòria, quanta gent sabria respondre? La ciutat de Torrent té dos sants patrons anònims, qui sap si en previsió que algun any d’estos ens cansem de la parella i optem pel canvi mitjançant una consulta popular. Estos sants patrons tenen un carrer per a ells -i una falla amb tradició- però si no fora per un taulell que els fa menció al començament, ningú sabria a qui es referix tal honor.

Abdó i Senén mereixen major reconeixement. Són uns sants amb solera. Nobles i guerrers perses -quasi res-, raó per la qual porten espasa. Porten també raïm a les mans perquè són protectors de les collites, d’on prenen el nom de sants de la pedra. La seua devoció entre els llauradors d’estes terres va arribar de la mà dels repobladors que acompanyaren Jaume I des del nord allà pel segle XIII, encara que amb el temps acabaria perdent força en benefici de Sant Isidre, devoció introduïda pels castellans.

A més a més, fidel reflex de la realitat dels nostres barris, són sants internacionals, no només per la seua procedència. Les seues relíquies descansen a Roma, la capital de la cristiandat, on varen ser martiritzats l’any 254 dC per negar-se a fer sacrificis als déus pagans. Si aneu allà, a un raconet de la piazza Venezia està la basílica de Sant Marc on reposa el llegat dels nostres “desconeguts” patrons.

En el camí per posar els sants Abdó i Senén en el lloc on mereixen no es pot oblidar l’esforç que va fer en Miguel Lluch -fill adoptiu de Torrent i rector de l’Assumpció durant 30 anys- per a què unes creixents festes de moros i cristians es lligaren a unes -en altres èpoques- menys populars celebracions en honor dels sants. Així, tots junts. Pel bé comú. Com només a Torrent sabem fer, tot i que de vegades necessitem l’intercessió no d’un, sinó de dos sants patrons: Abdó i Senén. Bones festes!

Article publicat a l’edició 62 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s