Torrent, falles i betlems

El passat 28 de novembre, la ciutat de Torrent va commemorar l’atorgament de la seua Carta Pobla o el que és el mateix, l’aniversari, es pot dir, de la seua fundació. Va ser l’anys 1232 quan Jaume I, en el seu camí cap a la conquesta de València, que tindria lloc uns anys després, va posar al càrrec de l’Ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem “el lloch de Torrent”. Però no seria fins al 28 de novembre de 1248 quan es firmaria l’atorgament de la Carta a les primeres famílies pobladores. És a dir que, atenent als historiadors, Torrent es Torrent (Torrente, només durant un xicotet parèntesi castellanitzador) des de fa 768 anys. Així que no podem més que felicitar-nos i retre homenatge -sobretot- als torrentins sense nom que generació rere generació han fet avançar Torrent cap a la modernitat sense perdre de vista les arrels.

L’aniversari de la ciutat ha coincidit amb la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial per a la Humanitat per la Unesco. L’organisme cultural de les Nacions Unides reconeix així la creativitat col·lectiva, la salvaguarda de les arts i els oficis tradicionals així com la cohesió, la comunicació i el diàleg entre ciutadans. La història recent de la ciutat no s’entén sense el teixit associatiu del qual formen part fonamental les agrupacions falleres.

De la mateixa manera que les ciutats i els pobles les construeixen i les fan avançar els seus veïns, són els fallers anònims -en col·lectivitat, com reconeix la Unesco- qui han fet i fan possible que la festa fallera haja assolit este reconeixement internacional. Un guardó que és més que un premi, una constatació fefaent d’una realitat ben visible a les comissions torrentines. Per les falles han passat i passaran falleres majors, presidents i mandataris la dedicació dels quals sempre s’haurà de recordar, però són els membres sense nom per a la majoria, que alcen la persiana del casal més enllà de la setmana fallera, que assagen les obres de teatre i els playbacks, que donen una mà a les barres durant les festes o que cuinen per als companys de comissió, qui fan créixer la festa fallera.

D’altra banda, si de conservar tradicions i cultura popular es tracta, no es pot obviar, i menys en les dates que s’acosten, que l’associació de betlemistes de Torrent compleix 75 anys. Potser als betlemistes ni els passa pel cap una menció com la de la Unesco -tot i que la tradició pessebrera s’arrela en els segles i arreu del món- però l’esforç, la dedicació i el temps dedicat per moltes famílies de la ciutat per alçar algunes obres mestres mereixen ser recordades i elogiades. Bon Nadal!

Article publicat a l’edició 66 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s