torna-li la trompa al xic

La setmana en què estes lletres omplin el paper és possible que passe a la història per la posada en escena d’un debat filològic i cultural d’alçada -no molta alçada, la veritat- tocant al decret del plurilingüisme i una suposada marginació del castellà -que tothom sap que està en perill de mort- i la naturalesa de la llengua pròpia o com digué un diputat aquell gloriós matí a les Corts, torna-li la trompa al xic. La representació política local no va defugir este debat i a hores d’ara, segons les previsions, les tropes dels nostres veïns del nord ja deuen anar per Sagunt en el seu avanç descontrolat i insaciable després que Torrent s’haja afegit a la Xarxa de municipis valencians Ramon Llull.

Mentrestant, al carrer, a la vida real, les dades sobre el coneixement i l’ús del valencià, especialment a les zones valencianoparlants, són preocupants. El castellà s’imposa a casa, amb els amics, en el dia a dia, fent compres, al treball, etc. És a dir, el valencià corre el risc de convertir-se en una llengua com l’anglés, que tothom estudia i coneix però que ningú usa quotidianament. Cal dir, no obstant això, que malgrat la tendència a la baixa quant al coneixement de la llengua, les polítiques lingüístiques i d’ensenyament han aconseguit fer créixer el nombre de persones que, ara per ara, poden escriure (22,8%) i llegir (31,4%) “perfectament” en valencià, segons les dades de l’enquesta del 2015 de la Generalitat Valenciana. Caldrà veure, no obstant això, si l’absència de RTVV -sense data de reobertura- influeix en nous estudis.

És a dir que tot i els intents de fer baixar al fang electoralista la qüestió lingüística i identitària, hi ha espai per a l’esperança. Especialment a les comarques valencianoparlants el nivell de comprensió del valencià està per damunt del 60% i en algunes zones assoleix nivells d’entre el 90 i el 100%, atenent de nou a l’enquesta de la Generalitat. És a dir que si ens adrecem a un desconegut en valencià, és molt probable que ens entenga sense problemes. La supervivència de la llengua la marca, sense cap mena de dubte, el seu ús social i quotidià i és ací on s’ha de lliurar la batalla i no en si és o no és o en si som o si serem.

Cal oblidar debats estèrils només centrats en la pesca de vots -i que acaben per deixar en ridícul a més d’un- i usar el valencià sense complexos. Que no arribe el dia que desaparega i hàgem de lamentar que en lloc d’impulsar un ús de veritat es debatia sobre la seua natura i nomenclatura.

Article publicat a l’edició 68 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

One thought on “torna-li la trompa al xic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s