una gran festa comporta una gran responsabilitat

L’últim dissabte de febrer, als peus de la Torre, Paula Giménez i Carmen Sirvent, fallera major infantil i fallera major de Torrent, respectivament, donaren la benvinguda a les Falles del 2017. I ho feren amb uns estranys, a primera vista, moviments de mans. La primera Crida de la festa fallera com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat va fer-se acompanyada de llenguatge de signes, que es va poder vore també al vídeo projectat sobre el símbol de la ciutat en el qual els fallers de Torrent encetaven les celebracions saludant des dels seus casals.

Foto: Ajuntament de Torrent
Foto: Ajuntament de Torrent

Potser això, precisament, signifique ser patrimoni de la humanitat més enllà de major visibilitat global. Les Falles com a patrimoni de tots, accessibles a tots i a l’abast de tots, han de propiciar, com deia la declaració de la Unesco de desembre, “la comunicació i el diàleg entre els ciutadans”. S’obri així una via per a explorar amb, per exemple, descripcions en braille per a persones cegues als monuments o, fins i tot, audiodescripcions. En definitiva, que res puga frenar que ningú gaudisca al màxim de la festa.

Ser patrimoni de la humanitat és sinònim també de festes més respectuoses. Per això prenen valor premis com els anomenats Violeta, que atorga per primera vegada la Delegació de la Dona de l’Ajuntament de Torrent, i que fomenten l’ús del llenguatge no sexista i premien que no s’utilitze als monuments fallers la dona com a objecte sexual. Serà la fi de les dones amb els pits a l’aire presidint monuments a la vista de tots? De nou, una altra via s’obri, per exemple, a la cavalcada del ninot, on sembla que val tot.

L’Oficina d’Ús i Promoció del Valencià premia també les falles que destaquen per posar especial cura en l’ús de la llengua pròpia. Lluny de debats interessats i amb més interés polític que lingüístic, defensar el valencià sense complexos és també ser patrimoni de la humanitat i responsabilitat de qui representa a milers de torrentins.

La categoria de patrimoni de la humanitat és sinònim, per últim, de patrimoni de tots: fallers i no fallers. No per permanent s’ha d’evitar este debat. És, precisament, el fet d’haver assolit el guardó de la Unesco el que obliga les Falles -ja ho estaven- a ser una festa respectuosa amb qui, pels motius que siga, no hi participa. Una gran festa comporta una gran responsabilitat.

Article publicat a l’edició 69 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perque ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s