la Setmana Santa que volem

Fa cosa d’unes setmanes es va conéixer la petició que fa el bisbe de Salamanca, Carlos López, a les confraries de la Setmana Santa de la capital castellana. El clergue demana que s’evite l’accent andalús a les processons. Segons assegura, cada vegada és més freqüent a les processons de Salamanca escoltar expressions més pròpies d’altres zones.

És fàcil imaginar a quines expressions es refereix. Levantà, al cielo con ella o chicotà són expressions, és veritat, cada vegada més familiars entre nosaltres gràcies a les retransmissions televisives. El bisbe diu que estes expressions dites fins i tot amb un forçat accent andalús “sonen malament”.

Foto: Ajuntament de Torrent
Foto: Ajuntament de Torrent

 

Darrere de la petició, més o menys polèmica o curiosa, hi ha dos problemes sobre els quals cal fixar l’atenció. El primer és la ràpida identificació, quasi immediata, de la ciutat de Sevilla i Andalusia amb la Setmana Santa. O el que és el mateix, pensar que no hi ha més Setmana Santa que la sevillana. Que un Dijous Sant sense la seua madrugà no ho és. La geografia espanyola i la valenciana donen per a molt més. Des de la sobrietat, el silenci i l’austeritat de la setmana santa castellana al caràcter més mediterrani de la nostra Setmana Santa i de llocs propers.

L’altra qüestió és la -sembla ser- necessitat d’incorporar qualsevol cosa que es veu o descobreix fora del nostre territori -de nou, mirant quasi sempre cap al sud- oblidant mantindre i cuidar el que ja es té.

En un moment en què algunes germandats de Torrent han iniciat processos de renovació, un camí que tard o d’hora hauran de seguir altres agrupacions més antigues de la Setmana Santa local, cal preguntar-se quina és la Setmana Santa que volem.

En este camí de renovació és un important contrasentit que siguen les qüestions d’alguna manera més mundanes les que susciten els debats més acalorats i les crítiques dins fins i tot de les mateixes germandats. Sembla menys preocupant, per exemple, la notable disminució de participants en algunes processons menys vistoses com els viacrucis de les parròquies o el poc èxit de convocatòries com les catequesis proposades per la Junta Central i algunes germandats, per no parlar de l’actitud amb la qual es participa. O fins i tot, serà només de veritat la qüestió econòmica el fre d’alguna persona a ser germà major i no un problema d’identificació amb les celebracions o la mateixa germandat? De vegades sembla que els esforços prenen direccions si no equivocades sí de qüestionable preferència.

En tot cas, que el que s’haja de discutir, criticar o qüestionar es guarde per a passades les dates centrals de la Setmana Santa tan significatives i singular per a la ciutat de Torrent.

Article publicat a l’edició 70 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

One thought on “la Setmana Santa que volem

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s