la qüestió valenciana

En un dia de ponentà de setembre, les ràdios i les teles nacionals es feien ressò amb un enorme desplegament de mitjans de les celebracions del dia dels veïns catalans. Des de primera hora del matí, edicions especials, directes i tertúlies acostaven a la resta d’Espanya què estava passant a Catalunya l’onze de setembre.

Podrà pensar-se que es tractava d’una cobertura marcada per l’actualitat però el que és cert és que ha sigut així des de fa uns quants anys. Catalunya forma part de l’agenda pública des de fa temps. L’11S fa molts anys que es cola a les sobretaules entre la tornada a l’escola i la fi de les vacances per a la majoria.

Entrada triomfal del rei Jaume I a la ciutat de València (1884), Fernando Richart Montesinos, Museu de Belles Arts de Castelló (detall). Font: Wikipedia
Entrada triomfal del rei Jaume I a la ciutat de València (1884), Fernando Richart Montesinos, Museu de Belles Arts de Castelló (detall). Font: Wikipedia

 

Per contra, d’ací uns dies, vorem quin tractament rebem els valencians en el nostre dia per part dels mitjans nacionals de gran abast. A punt (mai millor dit) de complir-se quatre anys amb la tele i la ràdio públiques silenciades per la força, València arriba a la resta d’Espanya com a sinònim de corrupció i el 9 d’octubre passarà amb molta més pena que glòria pels mitjans de referència, amb sort, per davant d’un nou tatuatge de Cristiano Ronaldo.

Cal augmentar el volum de les reivindicacions i, per què no, també en l’àmbit local. De tant en tant l’actualitat política torrentina sorprén amb debats o intents de debat sobre qüestions alienes a la realitat purament local, buscant més les cosquerelles del rival que una altra cosa. La qüestió valenciana és una bona oportunitat perquè Torrent, per boca dels seus representants, alce la veu i faça seues les reivindicacions i demandes valencianes, com per exemple, la millora del sistema de finançament o el corredor mediterrani. Diu Montoro que només fem que plorar. Potser s’ha de plorar més fort encara i des de tots els racons.

Amb tot la commemoració de l’arribada de Jaume I no pot deixar de ser el que és: una festa. Està bé que les celebracions a Torrent pel 9 d’octubre fan un pas més enllà del merament polític o institucional, per exemple, amb el trasllat de la Fira del Llibre a aquestes dates. És veritat que es tractava o es tracta d’una proposta de les clàssiques de les festes patronals de juliol. No obstant això, una proposta com aquesta llança l’encertat missatge que la festa del 9 d’octubre és un dia d’eixir al carrer i ser celebrat de la manera que siga, amb més o menys càrrega política. Feliç 9 d’octubre! Feliç dia del poble valencià!

Article publicat a l’edició 75 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s