30 graus en octubre no és bon oratge

Sabem de què parlem. Quan els valencians veuen cremar-se els paisatges gallecs se’ls reapareixen les imatges d’una realitat que no per quotidiana deixa de ser dramàtica. Malauradament les muntanyes i els boscos valencians són escenari continu d’incendis que tenen darrere la mà de l’home massa vegades. Per això des d’ací no es pot fer altra cosa que fer arribar a gallecs, asturians i portuguesos -units ara en la tragèdia- missatges de condol i solidaritat. Quan es crema la terra es crema una part de la identitat.

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

En l’últim capítol de terrorisme ambiental s’ha de lamentar de nou el fet que la mà humana estiga darrere d’uns incendis que han deixat imatges terrorífiques i s’han cobrat la vida de moltes persones. Qui ho ha fet coneixia ben bé les condicions i era conscient que la sequera, les altes temperatures i les fortes ratxes de vent provocades per un huracà multiplicarien els efectes devastadors de les flames. No és casualitat que siga a la nit quan prenen força desenes de focs a Galícia, Astúries i Portugal mentre un huracà assota la costa atlàntica i, a més a més, el nombre d’efectius contra incendis es redueix per la fi de la campanya de l’estiu.

Vistos des d’ací, són les condicions inusuals per a esta època de l’any les que haurien de suscitar la principal reflexió. No és gens fàcil, per exemple, recordar quan va ser l’última vegada que va ploure a València dos o tres dies seguits i amb una certa intensitat. De la mateixa manera, no és possible seguir alegrant-se que a mitjans d’octubre el termòmetre arribe amb facilitat als 30 graus. Més bé al contrari, hauria de començar a ser un motiu de vertadera preocupació. Mai de la vida que estes alçades de l’any no puguem ni recordar l’últim dia que va ploure es pot considerar bon oratge.

És clar que si fa calor en octubre i ix un dia assolellat no anar a la platja no farà canviar el clima. Per descomptat. Però un canvi del marc mental i de la percepció, per exemple, que part de la culpa que haja mort gent (27 a Portugal i 4 a Galícia en el moment d’escriure este article) als incendis de Galícia i Astúries la té també el canvi del clima provocarà canvis d’actituds i comportaments. Octubre i la tardor són -o almenys abans ho eren- sinònims de pluja. Que no caiga una gota ni tan sols a les zones considerades humides -Galícia manté alerta per sequera des de gener- hauria de fer pujar el canvi climàtic als primers llocs de preocupacions ciutadanes, polítiques i socials.

Article publicat a l’edició 76 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s