novembre a Torrent, entre el Rosari i l’Aurora

El calendari de la nostra ciutat es mou entre festes, processons, concerts, celebracions i esdeveniments de tot tipus. És la conseqüència d’un riquíssim teixit associatiu civil i religiós que va de representacions quasi històriques fins a propostes més modernes i actuals.

Foto: J. E. Carratalá/Confraria Mare de Déu del Rosari
Foto: J. E. Carratalá/Confraria Mare de Déu del Rosari

El mes de novembre transita precisament a Torrent entre dues de les manifestacions religioses i culturals més antigues que tenen lloc ara per ara a la capital de l’Horta Sud. D’una banda, el tradicional Rosari d’octubre ha finalitzat fins a l’any que ve els seus recorreguts pels carrers del centre històric. Les veus varonils -açò és un giny per als més fidels a participar-hi- ja no s’eleven a la nit entre diostesalves i santamarías. De l’1 al 31 d’octubre totes les nits sense falta les dues files de fidels recorren cada racó de la demarcació parroquial de l’Assumpció en un costum que es remunta més o menys a finals del segle XIX. L’any 1890 el papa Lleó XIII va recordar en una carta apostòlica que octubre estava consagrat al rosari i que per això calia insistir a resar-lo tant en públic com en privat. L’1 de novembre, en una celebració pels difunts en què es triplica la participació, les oracions i les campanes que marquen el ritme de la marxa callaren fins l’any que ve.

Foto: J. E. Carratalá/Confraria Mare de Déu del Rosari
Foto: J. E. Carratalá/Confraria Mare de Déu del Rosari

D’altra banda, d’ací a poc l’Aurora tornarà als carrers de la ciutat. De nou, cada diumenge d’Advent i Nadal a les sis del matí desenes de persones faran cap a la porta del Convent per a començar la crida al rés del rosari que té lloc a continuació mitjançant coples tradicionals, que és en essència aquest acte. Així ho era ja en els seus inicis al segle XVIII. És curiós com l’Aurora ha adquirit en els últims anys un caràcter de trobada de societat, en el millor dels sentits. Agrupacions i associacions de tot tipus -civils, culturals i religioses- prenen part obrint les seues portes i ofereixen als participants un calentet que sempre ve bé quan la temperatura convida a tot menys a eixir al carrer.

El mes de novembre transita precisament a Torrent entre dues de les manifestacions religioses i culturals més antigues que tenen lloc ara per ara a la capital de l’Horta Sud

Aquestes dues propostes, que combinen cultura i religiositat populars, estan organitzades per la Confraria de la Mare de Déu del Rosari i Sant Lluís Gonzaga, una de les agrupacions d’aquest tipus més antigues de Torrent, com així ho testimonien els més de 400 anys que han passat des de la seua fundació allà pel 1606. Segles d’història molt viva de la nostra ciutat.

Vídeo: J. E. Carratalá/Confraria Mare de Déu del Rosari

 

Article publicat a l’edició 77 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s