cinc “mestres” de valencià que van anar a l’atur el dia que va tancar Canal 9

Hui, 29 de novembre, fa quatre anys que s’apagaren les emissions de Canal 9. Allà cap al migdia, la televisió pública seguia les passes de la ràdio, que s’havia silenciat unes hores abans. Amb el tancament dels mitjans públics, els valencians vàrem perdre moltes coses: informació propera, foment de la cultura i les tradicions pròpies, retransmissions esportives, concursos, entreteniment… i tot (o quasi tot) en valencià. El valencià com a instrument comunicatiu va ser un dels majors damnificats. Sense un mitjà que ens parlara en valencià l’ús i la presència de la llengua pròpia havien sigut ferits de mort.

A més a més, una generació de jóvens valencians quedava òrfena en perdre la possibilitat d’aprendre el valencià i practicar-lo a casa amb mestres com Goku o Doraemon. Ara, amb À Punt Ràdio emeten en proves i la televisió caminant cap a la posada en marxa és l’hora de canviar el to i recordar alguns dels profes de valencià que tinguérem els millenials de la terra i que feren més per l’ús de la llengua pròpia que mil lleis d’ensenyament juntes. Allà en van cinc tot i que hi ha més.

1. Bola de Drac. Son Goku és el mestre de valencià per excel·lència. El tòtem de la ficció animada en valencià. De tant en tant es pot veure en castellà… però tots sabem que no és el mateix. (Vídeo: Youtube/j4v1v181)

2. Musculman. Molt abans de Hombres, Mujeres y Viceversa i la febre dels gimnasos els xiquets valencians ja sabien que per a tindre un cos ben definit un bon plat de fideus era la recepta perfecta. (Vídeo: Youtube/Fans Bonus Tv)

3. Les tortugues ninja. Pregunteu a un xiquet de primària que significa closca o claveguera. Els dibuixos animats en valencià entretenien i ensenyaven. (Vídeo: Youtube/La meua tele en valencià)

4. El Dr. Sump. Així era el nom oficial però esta sèrie era més coneguda com Arale, la protagonista, una xiqueta que, en realitat, és un robot. Estarà la caca del WhatsApp inspirada en la caqueta de color rosa d’esta sèrie? (Vídeo: Youtube/Ficció en Valencià)

5. Doraemon. Un altre robot que, en este cas, és un gat que ve del futur. També s’ha passat al castellà així que la pregunta és, barret-copter o gorrocóptero? (Vídeo: Youtube/PimientoMecánico)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s