escriure sense faltes

Les enquestes més recents quant a l’ús i coneixement del valencià no són per a tirar coets tot i que tampoc haurien de fer caure en un pou de desesperació. Ni fred ni calor, que diria aquell, tot i el protagonisme del castellà fins i tot a les zones tradicionalment valencianoparlants. El valencià es coneix i s’entén en la majoria dels casos (bona dada) però s’usa cada vegada menys (dada no tan bona).

Es canvia del valencià al castellà freqüentment però un dels casos més paradigmàtics té lloc quan toca posar-se a escriure. Falta molt poc perquè al món hi haja més telèfons mòbils que persones però, coses de l’univers multipantalla en què vivim, la comunicació mitjançant els smartphones és principalment escrita. I allà és quan ve el canvi. La por que no es té a cometre errades quan parlem en valencià es transforma en autèntic terror que quede per escrit (verba volant, scripta manent) un missatge amb errades ortogràfiques. I què dir quan es tracta de compartir un contingut a les xarxes socials, a l’abast de tanta gent. A pagar-ho, la pobreta llengua pròpia, que es veu relegada a la banqueta pel castellà, convertit en jugador titular. En aquest sentit, res a dir quant als casos, diríem, particulars. Estudiar en valencià és un dret al qual no tots han pogut accedir i només cal encoratjar a perdre la por. Errades en pot cometre tot el món.

Ara, ben diferent és llegir publicacions o missatges plagats d’errades de mitjans o entitats que, d’alguna manera, representen a un col·lectiu. Aquesta és una qüestió que va més enllà del desconeixement. És una qüestió de respecte. Si mai ningú que escriu en nom d’un grup o dirigint-se al públic deixaria que es publicara un missatge amb paraules com asín, habrir, o acer tampoc s’hauria de permetre compartir textos en valencià que es nota que ningú s’ha pres la molèstia de revisar. Sembla que amb el valencià «té igual». No costa res preocupar-se per fer les coses bé i si no se sap, preguntar. Ningú és tan llest i tan perfecte que no comet errors.

Les festes que vénen són un bon moment per a canviar el xip. Ara que és moment d’enviar felicitacions pels canals que siga, es pot fer en valencià. O si volem compartir un villancico -no s’acaba el món per dir villancico a una nadala o cançó de nadal- es pot compartir un de tradicional valencià que hi ha un bon grapat i molt xulos. Bon Nadal!

Article publicat a l’edició 78 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s