la carn vol carn

La carn vol carn, no s’hi pot contradir, son apetit en l’om pren molta part, va escriure Ausiàs March fa més de cinc-cents anys. Un altre poeta, Vicent Andrés Estellés va prendre aquests versos com a epígraf per a uns altres també ben coneguts: no hi havia a València dos amants com nosaltres, deixà escrit el de Burjassot. L’assumpte va de carn, però no de la qual parlaven aquests dos homenots de la poesia valenciana. Va de menjar. I va d’adoctrinar. Perquè amb l’alimentació també s’adoctrina, o això sembla.

Seguint una iniciativa amb molts anys de recorregut arreu del món -no és una ocurrència del mes passat- ha arribat a les Corts una proposta perquè els menjadors escolars es sumen als «dilluns sense carn» i el primer dia de la setmana oferisquen menús sense productes carnis. Qüestió de salut, d’una banda; i de lluita contra el canvi climàtic, de l’altra. De l’impacte de la producció càrnia en l’escalfament global es comença a parlar ara un poc més i les xifres són més que preocupants.

Si isquérem al carrer i férem una xicoteta enquesta informal sobre la necessitat de reduir el consum de carn segur que es trobarien bastants adhesions. La reducció del seu consum i dels seus derivats ja va més enllà d’una qüestió de moda. Hi ha un cert consens general en què sí, que la carn vol carn, però que els humans -alguns- són un poc més llestos que els animals i han descobert com cobrir les necessitats de moltes maneres.

Una educació integral a les escoles ha d’incloure per força l’alimentació com a part irrenunciable d’un estil de vida saludable. Per això no s’entenen les crítiques a aquestes propostes de reduir el consum de carn als menjadors si no és des d’una postura massa estesa que consisteix a situar qualsevol assumpte sota el prisma de la paraula de moda: adoctrinament.

Passar tot pel marc interpretatiu de l’adoctrinament només assenyala i en alguns extrems criminalitza. I les conseqüències comencen a ser visibles. Sense voler o volent s’està alimentant una crispació social intolerable i donant ales a personatges amb actituds impròpies de societats democràtiques. A més de fer perdre tot el significat de la paraula. Tant de bo que no passe com en el conte del llop i les ovelles i arribe el dia que s’estiga adoctrinant de veritat i ningú s’ho crega.

Article publicat a l’edició 79 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s