la flama d’un poble

De vegades els grans descobriments vénen quan menys s’esperen o es troben allà on no s’estaven buscant. Això és el que li ha passat al cronista local José Royo, a qui podem llegir en les pàgines històriques, en descobrir en una de les seues investigacions La primera flor, una novel·leta sobre una parella d’enamorats amb aspiracions ben diferents. Un vol eixir del poble, créixer i prosperar. L’altre prefereix mantindre la seguretat de la vida de sempre. És cert que la temàtica no és gens original. Xic, xica, relacions amoroses… Allò que fa que la troballa de La primera flor siga gairebé històrica és que és un text escrit a principis del segle XX i ambientat en la festa torrentina de l’Entrà de la Flor, que consisteix en l’ofrena a la Mare de Déu dels primers fruits d’una primavera que ja està a tocar.

Les previsions de l’oratge es van complir i enguany la celebració de l’Entrà de la Flor va estar passada per aigua. Però això no va impedir que la llum i el soroll de milers de coets il·luminaren la nit torrentina el primer dia d’aquest mes un poc més breu que ja se’ns escapa de les mans. Tot i celebrar-se normalment en dia laborable, l’u de febrer és un dia imprescindible del calendari fester local i atrau cada any l’atenció dels mitjans de comunicació. Enguany, fins i tot, es va parlar un poc d’ella a l’acabada d’estrenar À Punt Mèdia. Hui sabem, així ho demostra un text literari amb més de cent anys d’història que té com a teló de fons aquesta festa, que la seua popularitat, com l’origen, es perd en la història.

En qüestions de forma, la particularitat de l’Entrà és inqüestionable -l’ofrena d’un arbre envoltat per les espurnes dels coets- però en essència, l’ús de la pólvora i el foc com a ritual de renovació, de pas de l’hivern a la primavera; i de purificació, cremant el mal, està més estés. Té relació, per exemple, amb una altra festa tradicional torrentina, la cremà de la foguera de Sant Antoni, amb equivalències a tota la geografia. I què dir de les Falles, que ja calfen motors, i del pes que hi té el foc? La pólvora i el foc, signes de purificació i renovació, mantenen encesa i visible la flama de la cultura i les tradicions.

Article publicat a l’edició 80 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s