Sant Josep

En la dessacralitzada societat per la qual transitem encara no ha caigut en l’oblit -per sort- el nom del sant en honor al qual se celebren les Falles, que ja han conquerit els carrers de la nostra ciutat. Siga per les Falles, siga perquè tanquen les escoles o siga perquè el 19 de març celebrem el dia del pare -així ens ho recorden les grans superfícies comercials i les administracions de loteria-, a pocs escapa que les festes valencianes més universals se celebren en honor a sant Josep. Qui més qui menys, a més a més, té algun cosí, oncle o germà a qui felicitar per la seua onomàstica. Però, què se sap de sant Josep? És possible que siga un dels personatges bíblics més famosos i venerats i, al mateix temps, més misteriosos i enigmàtics.

Sembla, primer, que era molt més que un simple fuster. Els estudiosos diuen que potser la feina de Josep estaria més prop de la d’un tècnic de la construcció -gairebé un arquitecte- que de la d’un fabricant artesà de taules i cadires com de vegades se l’ha pintat. I tot i tractar-se del pare adoptiu de Jesús la seua presència als textos evangèlics és més bé discreta i no té el rol protagonista que es podria esperar de qui es fa càrrec del fill de Déu. Tan discreta que, de fet, algú pot atribuir-li a l’espòs de Maria alguna frase? En efecte, els evangelistes el situen sempre en un segon pla i no posen cap paraula en la seua boca i per això també se’l coneix com el sant del silenci. De sant Josep només ens han arribat els seus gestos -de vegades més potents que les paraules- i la seua entrega silenciosa sense fer preguntes.

Quin contrast que les Falles, sinònim de música i soroll, estiguen dedicades a un personatge conegut pel seu silenci i la seua discreció. Més enllà d’esta curiositat, en molts festers trobem hui en dia el reflex del sant i de la seua entrega silenciosa. Quantes vegades haurem escoltat allò que les Falles no són només els dies de festa des de la plantà fins a la cremà dels monuments. Efectivament. Les Falles arriben com arribem als dies grans pel treball silenciós i, de vegades ingrat, de moltes persones invisibles i silencioses que regalen bona part del seu temps pel bé de la festa que més estimen. Bones Falles!

Article publicat a l’edició 81 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s