a les germandats

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha publicat enguany una carta pastoral amb un títol ben eloqüent i amb un destinatari clar: A les confraries. El prelat es dirigix a tot tipus d’agrupacions de religiositat popular però el text dedica un extens apartat especialment a les confraries de Setmana Santa, allò que en Torrent anomenem germandats com a distinció d’altres grups religiosos. Amb el Diumenge de Rams i l’inici de la Setmana Santa a tocar val la pena detindre’s en algunes idees i reflexions que fa l’arquebisbe. A poc que es conega la Setmana Santa local tots ens podem sentir al·ludits, identificats i interpel·lats, especialment per alguns contrasentits.

La Setmana Santa corre el risc de secularitzar-se i mundanitzar-se. «No és un folklore, ni són simples costums, ni simples expressions culturals, ni manifestacions estètiques d’uns sentiments d’un poble». Per al bisbe, els actes per a ser celebrats de veritat i que no resulten buits ni siguen una representació sense contingut, no poden perdre el contacte amb les seues arrels, en este cas, les arrels de la fe. Però les processons no són sempre un signe de religiositat i de fe, sinó expressions culturals que es queden de vegades en el fet estètic. El purpurat valora estes manifestacions però fa una crida a no reduir a elles la Setmana Santa.

En este sentit, no és infreqüent, i així ho manté la carta, que els membres de les germandats participen en les processons però no ho facen en les celebracions litúrgiques de les parròquies. Per això, la carta fa una crida a les juntes i els organismes coordinadors a fi que en el moment d’organitzar els actes i les processons es tinguen en compte els horaris de les celebracions litúrgiques. Així, insistix, l’ambient als carrers i les places plens de religiositat i de fervor guanyaran en vida i en intensitat. Només des de l’església, conclou, es pot celebrar i prendre part activa en esta manifestació religiosa.

Per últim, per a Cañizares, és un contrasentit celebrar la Setmana Santa enmig d’un desbaratament insolidari i en una actitud de despreocupació mentre moltes famílies, sobretot immigrants, estan patint la falta de treball, situacions insostenibles de pobresa; i milions de persones passen fam, víctimes de la injustícia.

Les confraries i les germandats de Setmana Santa tenen, en definitiva, una enorme responsabilitat que va més enllà de la bellesa i la vistositat dels actes i les processons.

Article publicat a l’edició 82 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s