parròquies

La ciutat de Torrent viu enguany tres aniversaris molt especials. D’una banda, la parròquia Nostra Senyora de Montsió commemora el 50 aniversari de la seua creació l’any 1968. A poca distància, la parròquia de Sant Josep recorda que enguany es compleix mig segle de la construcció del seu temple, a l’actual avinguda al Vedat. A més a més, els Juniors de la parròquia de l’Assumpció han celebrat també el seu 50 aniversari. Tot i tractar-se, sobre el paper, de fites que poden semblar similars, són realitats ben diferents. La creació de la parròquia de Montsió és la conseqüència -en aquell temps- de vora un segle de presència dels frares franciscans a Torrent. De fet, la història i la formació de molts torrentins i torrentines no s’entén sense l’arribada el 1889 dels primers religiosos terciaris caputxins. El context de la creació de la parròquia i la posterior construcció del temple de Sant Josep, per la seua banda, és ben diferent. És la resposta a un Torrent que creixia i que tenia noves necessitats, també pastorals. Fins al 1967, la parròquia, creada uns anys abans, usava les dependències a les quals s’accedeix pel carrer Tirant lo Blanc. El mig segle dels Juniors de l’Assumpció és un capítol més en la llarga història de la coneguda com l’arxiprestal.

Són tres històries ben diferents però amb un nexe comú: la parròquia. La ciutat de Torrent s’enorgulleix, i amb molta raó, de l’immens teixit associatiu que la fa avançar cap al futur amb un ull sempre posat en els orígens i la identitat. No obstant això, s’oblida de vegades, de la presència de les parròquies -ara també, d’altres confessions religioses- en esta xarxa de ciutadania. Estos aniversaris són també de les històries i les persones a les quals les parròquies de Torrent acullen o han acollit. Més enllà de l’oferta estrictament religiosa -milers de torrentins participen cada setmana en les celebracions religioses en les esglésies de la ciutat- les parròquies són llocs d’acció. En les parròquies es comparteix, s’ajuda al necessitat, s’aprén, es viu, es juga i es treballa. Les parròquies són importants fins i tot per a gent allunyada de l’església o que un dia participaren d’algunes de les seues activitats. Moltes famílies reconeixen el valor i el que va suposar el seu pas per una realitat parroquiasl i no dubten que també ho volen per als seus fills. Les parròquies, diu el papa Francesc, no són oficines, són cases amb les portes sempre obertes en contacte amb els barris i les famílies i en posició sempre d’eixida cap a la resta de la gent. Els 50 anys de Montsió, del temple de Sant Josep i dels Juniors de l’Assumpció en són la prova.

Article publicat a l’edició 86 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s