rejovenir el rostre de l’església

Si durant les últimes setmanes el final del dia -allà cap a les nou de la nit- els ha sorprés per la part antiga Torrent és més que probable que s’hagen topat amb el Rosari. Des de fa més d’un segle, totes les nits del mes d’octubre dos files de persones recorren els carrers resant el rosari. La veu amplificada per un altaveu portàtil i els instruments d’un grup de músics que interpreten algunes de les oracions alerten a les famílies i a les cases cap on s’acosta la comitiva. La processó s’acosta i la gent aguaita per les finestres de les finques o les portes de les cases baixes. Alguns i algunes se senyen o murmuren les oracions, acompanyant el res uns segons.

A simple vista, l’escena no té més d’especial que una processó qualsevol d’aquelles que de tant en tant xafen els carrers de Torrent: una creu que obri el recorregut, música i una imatge religiosa que presideix l’acte. Però si es para atenció a la fotografia sorprén entre els assistents la presència d’un bon grapat de jóvens. Als habituals rosariers se sumen cada any un grup de xics que acaben de complir la majoria d’edat –herència de les tradicionals festes de quintos- i que són els clavaris de l’any de la Mare de Déu del Rosari.  Ells s’encarreguen de dirigir el res, encapçalar la comitiva i portar la imatge de la Verge.

Efectivament, per a molts resulta una sorpresa la presència d’un grup de gent jove participant en un acte amb una mitjana d’edat alta i lluny, per què no dir-ho, dels gustos i preferències dels jóvens fins i tot quan es tracta d’activitats religioses. La participació d’este grup de xics en el Rosari d’octubre de Torrent és particular i té lloc dins d’unes circumstàncies concretes com són les celebracions d’una festa popular en la ciutat el primer diumenge de maig. Però al mateix temps servix per a il·lustrar que els jóvens no han deixat de participar en les activitats de l’església i que, a més a més, busquen el seu lloc i dir la seua.

La casualitat ha volgut que al llarg del mes d’octubre tinga lloc a Roma el sínode dels bisbes, precisament, sobre els jóvens i el paper que han de jugar en l’església i en el món del present i del futur. La història i els marcs mentals habituals han dibuixat una jerarquia eclesiàstica amb una comunicació unidireccional, que ha parlat per a ser obeïda, però ens trobem ara amb una església i un papa Francesc al capdavant en posició d’escolta i diàleg per afrontar el canvi d’època que viu la humanitat i amb la complicitat d’aquells que hauran de protagonitzar-lo.

A la reunió dels bisbes durant el mes d’octubre s’arriba després del treball de 300 xics i xiques de tot el món, catòlics, cristians d’altres confessions i, fins i tot, no creients. L’església no pot recórrer els camins que s’obrin sense els jóvens, buscadors nats de sentit i valor a les coses. No pot afrontar qüestions com l’ecologia, els abusos sexuals, el rol de la dona, la presència en el continent digital, la immigració sense rejovenir el seu rostre. I no es tracta, no obstant això, de fer-se jove i modernitzar-se a tota costa en el sentit d’adaptar-se siga com siga al pensament i la moda dominants, sinó de fer seu l’esperit d’unes noves generacions compromeses amb la diversitat, plurals, mobilitzades per causes socials, solidàries, i que demanen, a tots i per damunt de tot, coherència entre el dit i el fet.

El rosari de Torrent i el sínode dels bisbes tenen més a veure d’allò que es podria pensar. Així com els jóvens mantenen vives i fan avançar les xicotetes però arrelades tradicions dels nostres pobles, així també fan possible des de la seua diversitat -no és el mateix, simplificant molt, un jove cristià africà que un europeu- que l’església afronte els reptes de les societats del present i del futur.

Article publicat a l’edició 88 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s