Que la tablet no sàpia què fa l’smartphone

Segur que alguna vegada haureu escoltat aquell passatge evangèlic en què Jesús recomana que, a l’hora de donar almoina, «la mà esquerra no sàpia què fa la dreta». Aquesta recomanació, convertida quasi en dita popular, ens recorda que quan fem caritat no cal vanagloriar-se’n ni anunciar-ho «amb toc de trompeta», que Déu ho veu tot i ja vindrà la recompensa. Parlant d’ofrenes, les diòcesis de València i Madrid han sigut pioneres en oferir la possibilitat de fer donatius amb targeta de crèdit o amb el telèfon mòbil. Com sona, la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats ha sigut de les primeres a estrenar un faristol en què es possible dipositar donatius en efectiu, amb targeta o mitjançant l’smartphone. A poc a poc, està previst que aquesta nova versió de la safata de les ofrenes arribe a més temples i parròquies. Estem més que acostumats a les transaccions electròniques i als diners de plàstic però aquest costum no havia creuat les portes de les esglésies.

Les butxaques dels ciutadans cada vegada estan menys buides de monedes i bitllets -literalment i metafòricament- i l’església s’adapta així a una realitat que, d’altra banda, també és més segura quant a evitar robatoris en llocs com les grans esglésies o basíliques sempre obertes i amb un constant tràfec de gent. Qui sap si més prompte que tard -i ningú que s’escandalitze- veurem substituïdes les tradicionals cistelles per a recollir els donatius en els ofertoris de les celebracions pels mateixos aparells amb què paguem la roba o la compra en les tendes i supermercats.

El «continent digital» de què parlava el papa emèrit Benet XVI va doncs molt més enllà d’usar Internet i les xarxes en el procés evangelitzador. El «continent digital» és la realitat imparable que va des de la presència de la fe i dels referents espirituals en Instagram -la plaça de trobada dels joves- fins a l’ús de la tecnologia en la celebració i la litúrgia. Sacerdots fora de les seues parròquies celebren l’eucaristia seguint la litúrgia en una app i els cors seguixen les lletres dels cants en tablets i smartphones. Fer una aportació en la col·lecta setmanal no és res més diferent.

Sembla que ben prompte s’acabarà l’excusa de no dur diners solts, però compte: que la tablet no sàpia què fa l’smartphone o l’smartwatch. La forma canvia i s’actualitza però l’esperit de l’Evangeli roman. Donem gràcies que, de moment, els nous terminals de donacions no tenen, contagiats per la febra de les xarxes socials, l’opció de compartir i anunciar la donació a toc de trompeta. No hi ha cap necessitat de saber què depositen els nostres veïns en la col·lecta dominical. Amb saber on viatgen, què mengen, a qui voten i quants quilòmetres corren, hi ha més que de sobra.

Article publicat a l’edició 90 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s