Paraula

No és freqüent que des d’un mitjà de comunicació es parle o escriga d’un altre però en aquest cas s’ha de fer una excepció, encara que només siga perquè ens referim a un setmanari imprés que res té a veure i no entra en conflicte amb aquest que ens acull. Ens referim al setmanari Paraula, que edita la Fundació Diocesana per a les Comunicacions Socials de l’arquebisbat de València i que ha estrenat l’any arribant al número 1.500. Abans que res, enhorabona a amics i companys. 1.500 números són 1.500 setmanes, tres dècades, acostant a molts valencians arreu del món, no només de les nostres comarques, l’actualitat de l’església valenciana amb el rostre i les veus dels seus protagonistes.

portada-paraula

Un dels principals valors notícia, allò que fa que un esdeveniment sobrepasse els límits físics i temporals dels seus protagonistes, és el conflicte. L’enfrontament entre persones i institucions ven molt més que les bones relacions, els acords i la bona sintonia, en línia amb aquell pensament popular que és més notícia una mala notícia.

Per poc que ens fixem en els diaris i els informatius de la televisió, el conflicte està darrere de la gran majoria dels temes del dia, ja siga polítics, esportius i, per descomptat, religiosos i espirituals. Parant especial atenció a la temàtica religiosa, tractem de recordar els últims temes relacionats amb l’església i la religió que han aparegut en els mitjans de comunicació, siguen locals o d’àmbit estatal. No és gens arriscat considerar que el valor conflicte hi està darrere, ja siga entre persones, en el si de la mateixa institució o amb els valors que es consideren socialment acceptats.

Els conflictes, les crisis i les pràctiques dolentes s’han de denunciar però és injust que siguen els únics que estableixen els marcs mentals i contribuïsquen a crear una imatge parcial i en definitiva errada de la institució i, principalment, de les persones. Per això el paper -mai millor dit- dels 1.500 números de Paraula mereix ser recorregut. Les seues històries d’una església activa, en posició d’eixida com diu el papa Francesc, cap als invisibles, han arribat no només als seus lectors i subscriptors sinó també a milers i milers de persones.

No poques vegades l’equip de professionals del setmanari ha donat a conéixer als grans mitjans de referència temes i històries que d’una altra manera mai hagueren superat els àmbits d’acció i actuació dels seus protagonistes. Gràcies a Paraula i al treball dels seus professionals, la informació sobre l’església valenciana ha superat la tendència al conflicte i la monotonia de la informació institucional per a mostrar a tots el rostre de les persones, en definitiva, dels principals protagonistes.

Article publicat a l’edició 91 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s