influencers

A poc que es seguisquen les intervencions i els actes en què participa el papa Francesc és fàcil adonar-se que és un comunicador nat, creadors d’eslògans i missatges senzills però replets de significat i contingut. Des que els cardenals el triaren cap de l’església l’any 2013 i es presentà al balcò de la basílica de Sant Pere del Vaticà per a mostrar-se als fidels, cada intervenció, cada missatge, cada discurs i cada visita deixen un un gest, una foto icònica o una frase colpidora. Ja en aquell moment trencà motles baixant el cap i demanant els fidels que foren ells qui resaren per ell en aquell moment. Després vingué allò dels rectors amb olor a ovella, el “hagan lio” als joves, els sopars amb indigents, el llavat de peus als presos, els selfies amb qui li ho demana i les telefonades a gent que li havia escrit compartint amb ell un assumpte personal. Una de les últimes imatges que quedarà per a la història és el seu viatge als Emirats Àrabs Units i els esforços per lluitar contra qualsevol forma de fonamentalisme.

Sense descuidar l’essència del missatge, les Jornades Mundials de la Joventut amb joves creients de tot el món han sigut en els últims anys moments especialment propicis. El 2013, un any abans del Mundial de Brasil, el papa convidà als joves a Rio de Janeiro a jugar en l’equip de Jesús. I el 2016, a Cracovia, els deia que què era això de ser un cristià de sofà, que calia alçar-se i eixir al carrer. A més a més, en el seu dia a dia, Francesc s’ha mostrat des del principi partidari i amant de tot el que ofereixen les xarxes socials com a eina d’evangelització en el “continent digital”, fins i tot en el seu llenguatge. Així, ara a Panamà, el papa Francesc presentà Maria com una influencer i animà als joves que l’escoltaven a ser els influencers del segle XXI.

El papa Francesc, si no fora el cap visible dels catòlics del món, podria fer classe de màrqueting o coordinar els missatges que llança una de les instituciones més grans i influents del món. Efectivament, l’església, fent-ho molt simple, és una marca que fins fa poc tenia el monopoli de productes intangibles com salvació, fe o esperança. Però eixe monopoli ja no existeix. Cada vegada més, altres realitats ofereixen els intangibles des de fa mil·lenis només oferien les religions.

L’església treballa i s’esforça per traslladar la seua enorme influència offline al món online, terreny encara per explorar, però on ja s’han “calat les xarxes”. En un context de secularització en què la religió s’ha convertit, especialment per als joves, en alguna cosa llunyana, ignorada i fora de la seua quotidianitat, el fet religiós i la seua pràctica no ha escapat però a la revolució d’Internet i les xarxes socials. La pràctica religiosa cau i més entre els joves, però tot i això, la religió i les creences religioses continuen sent importants per a un percentatge de la població juvenil. Així doncs, hi ha al món un bon grapat de xics i xiques que amb el seu smartphone i els seus perfils en les xarxes socials estan buscant els seus influencers quant a moda, música i aficions, però també quan es tracta d’alimentar els intangibles de la seua espiritualitat, la seua cerca d’indentitat i els seus referents religiosos.

Article publicat a l’edició 92 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

 

2 thoughts on “influencers

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s