abusos sexuals: prou d’excuses

No és gens fàcil posar-se a escriure sobre la monstruositat que són els abusos sexuals a menors per part de religiosos i sacerdots però seria una irresponsabilitat deixar passar l’oportunitat d’abordar esta dolorosa qüestió, després de la cimera de bisbes amb el papa Francesc al Vaticà el passat mes de febrer. L’actualitat mana i ara passa per esta reunió crucial per a, d’una vegada per totes, mirar al mal a la cara.

El dolor i el patiment de les víctimes hi està. Es pot sentir i es pot tocar i així ha quedat demostrat. En els últims dies s’han alçat veus que han criticat que la presència de les víctimes en la cimera vaticana ha sigut escassa i que el pes ha recaigut en la jerarquia catòlica. Sempre es podrà millorar en este aspecte, però la seua presència -major o menor- ha servit per a posar noms i cognoms i desvirtualitzar una realitat. Per a molts participants en la cimera, els abusos fins ara només tenien forma d’estadística. Ara tenen rostre.

Efectivament, i així s’ha conclòs, per damunt de tot, la prioritat són les víctimes. Però cal dir que la reunió de Francesc amb els bisbes de tot el món no era per a posar solució al problema dels abusos. Tant de bo que esta qüestió es poguera resoldre en una setmana de reunions i conferències. La cimera sobre “La protecció dels menors en l’Església” és el punt de partida, el moment del canvi radical cap a un crim que, en molts casos, fins ara s’havia amagat darrere de murs de silenci.

Per les raons que siga, alguns membres de l’església catòlica havien considerat fins ara, erròniament, que els trasllats i els silencis serien suficients per a fer passar un drama que en algunes diòcesis havia assolit, com ara s’està comprovant, dimensions escandaloses, impròpies d’una institució el missatge central de la qual és l’amor incondicional i la preferència pels pobres i els dèbils. El problema dels abusos sexuals adquirix una especial dimensió en el moment en què es produïx per part d’una persona a la qual s’acudix en una confiança extrema a la recerca de consol, consell i suport. Una traïció, amb totes les lletres. Però “prou d’excuses”, ha dit el papa Francesc en la conclusió de la cimera.

Article publicat a l’edició 94 de Torrent Informatiu.

Tal volta la resposta haja sigut tardana i, en molts casos, és possible que ja mai s’arribe a compensar el dolor causat i guarir les ferides ocasionades. Però cal, no obstant això, remarcar la valentia de Francesc i de tota l’església d’afrontar una crisi monumental de credibilitat i coherència, per posar-se davall els focus informatius de tot el món i mostrar-se penedits i avergonyits amb el risc afegit de convertir-se en el botxí expiatori d’un crim d’escala global. Perquè els abusos a menors són un problema molt greu que té l’església però no és un problema exclusiu de l’església i alimentar eixa idea és mentir i enganyar. Així, s’estén la idea que un religiós o un sacerdot, pel fet de ser-ho, ja és un violador en potència i donar credibilitat a eixa afirmació és una enorme injustícia, com aquella que fa creure que fins i tot el regidor del poble més xicotet del país, pel fet de dedicar-se a la política ja és un lladre en potència. Si s’insistix en esta idea, alguns estaran fent allò de què s’ha acusat a la idea: estaran tancant els ulls a un crim que s’està produint més a prop del que es puga imaginar.

Com es lluita contra això? Tens fe? Mostra’m les teues obres. Després dels treballs, les reunions, les reflexions i d’escoltar les víctimes, arriba el moment de les obres, de les actuacions concretes de sanació i de prevenció. Un sol cas ja és una monstruositat. Durant quatre dies de febrer, una institució mil·lenària i poderosa s’ha mostrat dèbil davant del món i disposada a ser objecte de tota classe de qualificacions -i desqualificacions- però preparada per a canviar i, més encara, disposada a ser jutjada. És una imatge única i sense precedents per a un problema, el dels abusos sexuals a menors que, cal no oblidar-ho, no viu només, encara que així es vulga fer creure, dins dels murs de les esglésies.

Article publicat a l’edició 94 de Torrent Informatiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s