Sant Vicent Ferrer, comunicador valencià i en valencià

A la nostra ciutat de Torrent, la de les grans celebracions com les Falles, la Setmana Santa i els Moros i Cristians, en què participen milers de persones, encara queden xicotetes festes com les d’abans, les de barri, les que fan carrer i veïnat, mogudes per la il·lusió d’algunes poques famílies.

Una d’aquestes és la festa de Sant Vicent Ferrer, amb l’epicentre, naturalment, en el carrer del mateix nom, dins del xicotet poble que es el barri de l’Ermita, en la ja gran ciutat de Torrent. Se celebra l’endemà del diumenge següent al Diumenge de Resurrecció i per això aquest dilluns és conegut com el Dilluns de Sant Vicent. Mentre alguns apuren la llonganissa de pasqua i la mona, uns altres mantenen vives les celebracions pel sant patró de la Comunitat Valenciana.

Retaule de Sant Vicent Ferrer a Torrent
Retaule de Sant Vicent Ferrer a Torrent

La festa de Sant Vicent Ferrer és a Torrent humil i discreta però enguany, com a València i la resta del territori serà també una fita històrica. El 5 d’abril es compleixen 600 anys de la mort del frare dominic a la ciutat francesa de Vannes l’any 1419 i l’efemèride supera l’àmbit religiós. Així, la diòcesi de València conclourà d’ací a poc un Any Jubilar mentre que, per la seua banda i des del punt de vista civil, el Consell declarà el 2019 l’any de Sant Vicent Ferrer.

Raons no en falten des de cap perspectiva per donar a conéixer i subratllar les virtuts i qualitats del dominic nascut al carrer del Mar de València el 1350. Però hui, en l’era digital, de les fake news, de la sobreinformació i dels influencerstambé els influencers espirituals– en destaca una: la seua influent comunicació. Vicent Ferrer era un comunicador. Comunicador valencià i en valencià.

Efectivament, de Sant Vicent Ferrer han destacat els estudiosos que fou un model de predicador i comunicador, quant al contingut dels seus sermons i a la manera de fer-los arribar al poble al qual s’adreçava. Cuidava l’escenografia i el llenguatge no verbal, tenia un estil familiar, proposava molts exemples, feia servir refranys i expressions populars, canvis en el to de la veu, es recolzava en elements visuals i s’esforçava perquè els oients captaren l’aplicació pràctica dels seus sermons. El frare Vicent Ferrer posava en escena tota una sèrie de qualitats oratòries que ja les voldria més d’u ara per ara, en l’obsessió que allò que no es comunica no existeix. I ho feia preferentment en valencià, com així ho demostren els centenars de transcripcions que es conserven.

Per l’ús del valencià en els seus sermons la figura de Sant Vicent Ferrer és coneguda i reconeguda i ha sigut reivindicada en diverses ocasions al llarg de la història, quan el valencià ha perdut prestigi davant el castellà. Aquella salutació de Bona gent! amb què començava els seus sermons prenen hui caràcter reivindicatiu. Les celebracions en honor al patró de la Comunitat Valenciana són un moment excepcional -en l’autèntic sentit d’excepció- quant a l’ús del valencià en la litúrgia. Amb altres moments comptats, les misses per Sant Vicent són de les poques que es fan en llengua pròpia. Per tot això, en el context del 600 aniversari de la mort del dominic Vicent Ferrer, que la justa reivindicació de la seua figura i del seu llegat en tots els àmbits, servisca també d’impuls i exemple perquè el valencià assolisca el nivell que mereix en la vida de l’església i en la resta dels àmbits de la societat, així com ho era per a Sant Vicent Ferrer.

Article publicat a l’edició 94 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s