votar “en cristià”

Una persona vota per a alcalde o alcaldessa a qui li va posar un parc a la porta de casa, perquè té fills xicotets i ara ho té més prop per a jugar amb ells. Una altra vota a un partit perquè gràcies a la pujada del salari mínim, ara guanya un poc més, o ha apujat la pensió. Una altra persona orienta el seu vot segons la defensa de la identitat particular que fa un determinat candidat o candidata. I tot això, potser, sense estar massa d’acord amb altres propostes programàtiques. Però de vegades així funciona el vot, un detall acaba per ser decisiu.

L’edició d’aquest article cau entre dos cites electorals, la del 28 d’abril, on haurem triat els nous colors dels governs valencià i de l’estat; i la del 26 de maig, on es juga el futur de la política local i l’europea. I l’europea? Sí, l’europea. Europa té molt a dir, per exemple, quant a política migratòria i comercial. Doble cita electoral, doble campanya. A aquestes altures és ben possible que més d’un n’estiga fins als nassos, de la campanya. I d’escoltar tots els dies els mateixos missatges. O a l’inrevés, de no escoltar-los.

En les últimes setmanes s’han alçat veus, per exemple, contra l’absència del problema del canvi climàtic o la política migratòria en el debat públic en contra d’altres suposades urgències o extremes necessitats. Tampoc es parla del fet religiós. Tot i el pes social de les creences en les nostres societats, aquestes queden tradicionalment al marge en els processos públics. Els polítics s’adrecen a comunitats de tots tipus -rurals, empresarials, culturals…- però no als col·lectius religiosos. Els polítics no parlen de religió, però les persones creients sí que parlen de política. Aquesta és la gran paradoxa.

 

El vot a l’estil de Jesús reclama polítiques contra el canvi climàtic i aposta per models de desenvolupament sostenibles.

Parlant concretament en clau cristiana, el fet religiós no està present en els missatges dels representants públics però en l’àmbit de les comunitats cristianes de base i les parròquies sí que està present la política i sí que se’n parla, igual que es parla de bàsquet o de Master Chef. I és llavors quan sorgeixen les grans preguntes: on hauria d’anar a parar el vot catòlic? És realment possible un vot en cristià? Des del punt de vista dels partits, al màxim que s’ha arribat en les últimes setmanes ha sigut a una apel·lació al vot cristià en clau tradicionalista i, en alguns casos, de reacció contra una suposada substitució cultural. De tot, menys d’inspiració evangèlica. Però un vot en clau cristiana, va molt més enllà. Aquest vot s’ha relacionat tradicionalment amb la defensa de la vida i la família però és molt més això.

Tornant a les preguntes, Càritas ha expressat amb claredat, què significa votar en cristià. Ni més ni menys que votar a l’estil de Jesús, és a dir, posar sempre a les persones en el centre. La defensa de la vida i les famílies són valors fonamentals, però a l’hora de dipositar el vot en l’urna, una persona que es defineix com a cristiana no pot oblidar tampoc altres valors com el dret de les persones al treball, a l’educació, a una vivenda i a un salari dignes. Un vot que emana d’una visió evangèlica de la vida no pot consentir certes pràctiques dutes a terme amb les persones immigrants i uns procediments d’expulsió sense garanties. De la mateixa manera, el vot a l’estil de Jesús reclama polítiques contra el canvi climàtic i aposta per models de desenvolupament sostenibles.

En resum, el vot catòlic és un vot que, per damunt d’interessos econòmics, posa la dignitat de les persones, especialment, de les necessitades. Malauradament, la cosa no és gens fàcil. Advertia fa unes setmanes el secretari dels bisbes espanyols, Luis Argüello: “cap programa esgota les exigències de l’Evangeli”.

Article publicat a l’edició 95 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s