Emergència climàtica

A aquestes altures deuen quedar pocs que no coneguen Greta Thunberg o no n’hagen sentit parlar, d’aquesta xica sueca de només 16 anys i que va camí, si no ho ha aconseguit ja, de comandar una revolució quant a conscienciació global de l’emergència del canvi climàtic.

El seu somriure i les seues característiques trenes ja són habituals en els informatius de les televisions i en les pàgines dels diaris. Ho són especialment cada divendres, dia de la setmana triat per a, per mitjà de les aturades d’estudiants de secundària, cridar l’atenció, visibilitzar i mobilitzar contra el problema real de l’escalfament global i la necessitat de reduir les emissions.

De moment, a casa nostra, el moviment Fridays for Future ja ha aconseguit el compromís de tots els partits amb representació parlamentària excepte l’acabat d’arribar Vox, per a la declaració de l’estat d’emergència climàtica a la Comunitat Valenciana. Els jóvens estudiants i la resta de la societat tenen les seues armes i els seus rols i així ha quedat demostrat amb les concentracions setmanals a un punt de València epicentre de tantes mobilitzacions com és la plaça de la Mare de Déu. Però són els representants públics qui tenen les ferramentes i el poder per a engegar polítiques per a afavorir un canvi de model que frene les emissions i possibilite la transició energètica.

Malgrat que hi ha evidències científiques la qüestió mediambiental s’havia quedat fins en una dimensió superficial, per exemple, amb el foment del reciclatge i la separació de residus, però poc més enllà. Ara sí, amb els jóvens estudiants prenent la bandera, la causa ha arribat per a quedar-se i ha pres dimensió global i presència real als mitjans de comunicació, cosa important.

una concepció cristiana de l’existència quasi obliga a posar-se en primera fila de qualsevol proposta, iniciativa o reivindicació d’aquelles que es diuen verdes.

Ha arribat fins i tot al Vaticà. El papa Francesc i Greta Thunberg mantingueren en la plaça de Sant Pere un xicotet encontre. L’autor de Laudato Si animà la jove activista sueca a seguir endavant amb les seues reivindicacions i li agraí la seua defensa del medi ambient. Precisament en Laudato Si, Francesc destaca la sensibilitat ecològica dels jóvens, les seues demandes de canvi, la seua generositat i la seua lluita per la causa ambiental. La reacció contra l’escalfament global i la reivindicació de noves polítiques és dels jóvens o no serà. I els jóvens cristians no poden quedar-hi al marge i pensar que és cosa dels altres.

Al contrari, una concepció cristiana de l’existència quasi obliga a posar-se en primera fila de qualsevol proposta, iniciativa o reivindicació d’aquelles que es diuen verdes. L’ecofriendly no entén de creences ni religions. Pel planeta i pels qui l’habiten. Els rics poden alçar barreres contra les inundacions, innovar quant a la productivitat de l’agricultura i la ramaderia o millorar les construccions per fer a front tifons i onades de calor. Als pobres només els quedarà la fugida.

Article publicat a l’edició 96 de Torrent Informatiu.

Et convide a seguir les publicacions i compartir-les. Els comentaris s’agraïxen i les crítiques, més encara, perquè ajuden a millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s